Bitcoin i form av mynt

Finansinspektionen varnar för bitcoinbedragare

Det senaste året har bitcoinbedrägerier blivit allt vanligare. Nu varnar Finansinspektionen svenskarna för att göra affärer med okända aktörer och alltid vara kritiska till personer som hör av sig och vill komma med investeringstips. För den som drabbats är det viktigt att anmäla till polisen.

Investeringsbedrägeri har blivit allt vanligare och varje år utsätts tusentals svenskar för bedrägeri rörande bitcoin. Nätverken bakom brotten blir allt skickligare med bra argument, svar på frågor och proffsiga webbplatser.

Nu varnar Finansinspektionen för kryptobedragarna som det senaste året börjat utge sig för att arbeta för eller tillsammans med svenska myndigheter.

Undvik okända aktörer

För att inte riskera att drabbas av bedragare är det viktigt att ha ett kritiskt öga, särskilt när det kommer till okända aktörer.

Lars Malmström som är chef för Finansinspektionens konsumentavdelning säger i en intervju med Expressen att om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant så är det nog det.

– Man kan exempelvis inte få en garanterad avkastning på 30 procent på insatt kapital, det fungerar inte på det sättet i verkligheten.

Lars Malmström varnar även för att göra affärer med aktörer man inte känner till sedan tidigare. Det är därför viktigt att göra så mycket bakgrundskoll som möjligt.

Tips! Vill du investera i krypto kan du läsa vår artikel där vi behandlar ämnet. Följ vår guide och kom igång med fyra enkla steg.

Viktigt att anmäla bitcoinbedragarna

Många som drabbas av bitcoinbedrägeri känner en stor skam efteråt och drar sig för att anmäla till polisen. Lars Malmström vill därför vara tydlig med att det är viktigt att göra en anmälan eftersom det ger polisen och Finansinspektionen möjligheten att varna andra.

– Och även om sådana här brott är svåra att utreda är det bra att polisen får reda på dem och dessutom lyckas de ibland få fast dem som ligger bakom.