Svart Dodge Challenger kör på vägen

Finansiera bilköpet med ett lån? För- och nackdelar

Allt fler använder sig av någon bilfinansiering i samband med sitt bilköp. Många är dock emot detta och menar att man inte ska köpa en dyrare bil än man har råd med. I denna text förklarar vi för och nackdelar med att teckna ett billån.

Är du en av många svenskar som går i tankar om att köpa en ny bil? Har du funderat på hur du vill finansiera köpet – antingen kontant eller med någon form av bilfinansiering?

Det finns många där ute som förespråkar att bilar bara ska köpas med kontanta medel. Har du inte pengar till en bil har du inte råd att köpa den. Då får du antingen ge upp tankarna på just den bilen eller spara ihop mer pengar under en längre tid.

Andra väljer i stället att finansiera bilen med både kontanta medel och billån. I den här texten tänkte vi lyfta fram både för- och nackdelar med att teckna billån.

Högre kostnad när du finansierar bilköpet med ett lån

Att köpa en bil är i stort sett aldrig en bra investering. Bilar sjunker i värde och därmed förlorar du nätan alltid pengar på ditt bilköp. Väljer du dessutom att finansiera kostnaden med ett lån kommer den faktiska kostnaden för bilen vara betydligt högre än inköpspriset. Detta är något du bör vara medveten om innan du ansöker om ett lån. Har du möjlighet att spara ihop pengarna eller köpa en billigare bil som inte kräver lån är det nästan alltid att föredra.

Billån möjliggör bilköp vid behov

Säg att din nuvarande bil går sönder, att du skaffar ett nytt jobb utan bra kommunikationsmöjligheter, eller att det väntas tillökning i familjen. Anledningarna till att du behöver köpa en ny bil kan vara många och om du inte har några pengar sparade kan du inte göra det utan ett billån.

Möjligheten att teckna billån gör det möjligt för dig att köpa en bil när behovet finns. Du behöver inte vänta lika länge som om du varit tvungen att spara ihop hela beloppet. Idag finns det dessutom många bra och billiga lån vilket gör det möjligt att hålla nere dina räntekostnader.

Du kan köpa en bil efter dina behov

Har du en stor familj eller ett levnadssätt som kräver en viss typ av bil kan ett billån hjälpa dig uppnå den drömmen. Genom att kombinera kontanta medel och lån har du större möjligheter att hitta en bil som passar dig och dina behov.

Har du däremot inte bråttom att uppnå denna bildröm är vår rekommendation att avvakta med bilköpet och i stället spara ihop pengarna.

Tänk på! Låna aldrig mer pengar än du har råd att betala tillbaka.