Kvinna sitter vid bärbar dator

Därför kostar snabblånet mer när du lånar med betalningsanmärkning

Fler och fler långivare marknadsför lån med betalningsanmärkning. Det innebär helt enkelt att långivarna beviljar lån även till personer som dragit på sig en betalningsanmärkning, ibland upp till fem stycken. Det handlar framför allt om långivare inom mindre typer av lån, det vill säga snabblån, sms lån och andra högkostnadskrediter.

Vad som dock inte alltid framgår är att det kostar betydligt mycket mer för dig att låna pengar med en anmärkning än om du inte haft någon överhuvudtaget. På så vis kan du utsätta dig för en risk att inte kunna betala ytterligare en skuld.

Men hur kommer det då sig att snabblån med betalningsanmärkning blir så mycket dyrare? Och finns det egentligen något tillfälle då det kan var berättigat att låna med en betalningsanmärkning? Det tänkte vi svara på nu.

Du utgör en större risk för långivaren

Den enkla anledningen till varför det kostar mer för dig att låna pengar med en betalningsanmärkning är helt enkelt för att du utgör en större risk för långivaren. I och med att du vid minst ett tidigare tillfälle inte betalat en skuld i tid och fått en anmärkning känner sig långivaren inte tillräckligt trygg med dig. Den risk du utgör är anledningen till varför du alltid får räkna med högre ränta än om du inte haft någon betalningsanmärkning.

Utöver det är det inte heller säkert att du beviljas önskat lånebelopp. Många gånger skruvar långivaren ned ditt lånebelopp till en nivå man tror du klarar av att betala.

När är det okej att låna med betalningsanmärkning?

Alla låntagares ekonomiska situationer skiljer sig åt. Innebär det då att det finns tillfällen då det är okej att låna med en betalningsanmärkning? Svaret på den frågan är ja. Om betalningsanmärkningen avser en mindre summa som nu är reglerad och anmärkningen uppstod för flera år sedan är det mer berättigat att låna pengar än om du just fått din betalningsanmärkning och den avser en stor skuld.

Med det sagt är vår rekommendation att undvika att låna pengar med en betalningsanmärkning. Har du möjlighet att få ihop pengar på annat sätt är det att föredra. Ett nytt lån riskerar leda till nya problem, särskilt med tanke på att du får räkna med högre ränta och sämre lånevillkor.