Bilförsäljningen minskar med 40 procent på grund av Coronakrisen

Effekterna av Coronakrisen syns nu inom bilförsäljningen. Försäljningen har minskat med 40 procent och Bil Sweden har tvingats revidera sin prognos för helåret. Än så länge är det svårt att se när efterfrågan på fordon ska börja öka igen.

Coronapandemins framfart syns överallt i samhället. Många företag har gått i konkurs och ännu fler ser minskad tillväxt. Nu har pandemin även börjat synas i bilförsäljningen.

I april månad minskade försäljningen av personbilar och lastbilar med omkring 40 procent. I en intervju med SvD berättar Bil Swedens vd Jessica Alenius mer om det osäkra läget på marknaden.

Man hade räknat med ett sval inledning på året. Detta då fordonsskatten förändrades vid årsskiftet vilket fick många att köpa sina bilar tidigare än planerat. Detta ledde till att fordonsköpen ökade i december på bekostnad av försäljningen under årets inledning. Minskningen har dock varit större än väntat vilket beror på Coronapandemin. Exakt hur stor del av minskningen som utgörs av Coronakrisen är dock svårt att svara på.

En minskning av av fordonsförsäljningen påverkar inte bara bilhandlarna själva. Även banker och långivare som tillhandahåller billån påverkas av att försäljningen minskar.

Bil Sweden reviderar sin prognos

Coronapandemin får många företag att tänka om. Bil Sweden har exempelvis reviderat sin prognos för helåret på grund av pandemin. Men exakt hur stora effekterna kommer bli i slutändan är ännu svårt att svara på.

Än så länge är det även svårt att se när efterfrågan på fordon ska komma igång igen, det beror helt på hur virusspridningen utvecklar sig framöver. Men även när efterfrågan kommer igång igen kommer bilhandlarna ställas inför ett nytt problem, nämligen utbudet. I och med Coronapandemin har många bilfabriker stängt ned sina verksamheter och helt slutat tillverka nya bilar. Så även om efterfrågan kommer igång är det inte säkert att det finns några bilar att sälja.

Vill erbjuda skrotningsersättning på 25 000 kronor

För att branschen ska återhämta sig så fort som möjligt har Bil Sweden lämnat in ett förslag till regeringen om en skrotningsersättning på 25 000 kronor och en förlängd nedsättning av förmånsvärdet för tjänstebilar. Förhoppningen är att dessa åtgärderna ska vara tillräckligt för en snabb återhämtning.