Nyckel i ett dörrlås

5 tips på hur du hjälper ditt barn skaffa sin första bostad

Många unga behöver hjälp av sina föräldrar för att köpa sig en bostad. I denna text ger vi dig som förälder 5 tips på hur du kan hjälpa ditt barn mot sitt första boende.

Att köpa sig en bostad som ung är inte helt lätt, särskilt inte i landets större städer. Många gånger krävs en kontantinsats på fler hundra tusen kronor och utöver det måste man stå på ett bolån som kan uppgå till miljonbelopp.

För att skaffa bostad som ung krävs ofta hjälp från föräldrarna. Men hur gör man då som förälder för att hjälpa sitt barn till den första bostaden? Här kommer 5 tips på hur du hjälper ditt barn till sin första bostad.

1. Gå in som medlåntagare

Ett sätt du som förälder kan underlätta ditt barns bostadsköp på är genom att gå in som medlåntagare. Då blir du solidariskt ansvarig för lånet om ditt barn av någon anledning inte kan betala. Det är en extra trygghet för banken vilket ökar ditt barns chanser att beviljas ett bolån. En negativ aspekt med att gå in som medlåntagare är att du själv minskar dina chanser att ta ett lån i framtiden.

2. Ge en gåva

Har du möjlighet att ge en gåva och på så sätt hjälpa till med kontantinsatsen kan det ha en stor påverkan på ditt barns möjligheter att skaffa sig en bostad. Har du flera barn är det dock viktigt att gåvan behandlas som förskott på arv. Detta för att det framtida arvet ska fördelas lika mellan barnen.

3. Börja spara tidigt

Har du möjlighet att spara pengar till ditt barn är det bra att göra tidigt i livet. Särskilt om du tänker dig att pengarna ska användas till ett framtida bostadsköp. Sätter du upp ett sparande i barnets namn får barnet tillgång till pengarna redan vid 18 års ålder. Har du då sparat ihop hundratusentals kronor kan frestelsen att köpa andra saker bli stor. Ett bra tips kan därför vara att sätta upp sparandet i någon av föräldrarnas namn. Tänk dock på att göra upp hur kontot ska hanteras om du och din partner går i sär.

4. Spara i ISK

Ett bra sätt att spara pengar till sitt barns framtida boende är i en ISK, investeringssparkonto. Där kan du sprida ut dina risker och du har själv kontroll över när pengarna ska använda om du sätter upp kontot i ditt eget namn.

När pengarna sedan förs över till ditt barn slipper barnet dessutom betala någon kapitalskatt.

Ett tips för att minimera riskerna är dock att stegvis flytta över innehavet till ett sparkonto några år innan barnet ska få pengarna.

5. Lär barnen om privatekonomi

Redan i tidig ålder är det viktigt att lära ditt barn om privatekonomi. Låt barnet spara pengar själv och lära sig om pengars värde. Det kommer vara väldigt nyttigt inför framtiden. Och det är dessutom större chans att ett barn som lärt sig om privatekonomi i tidig ålder också lyckas spara ihop pengar till en kontantinsats för att kunna köpa sig en egen bostad.