Grå villa med stor gräsmatta i förgrunden

3 saker att tänka på för dig som ska köpa bostad

Att kunna köpa sig en bostad är en stor milstolpe för många. Det är dock inget man gör alldeles för lättvindigt med tanke på att beloppen ofta rör sig i miljontrakterna. Här kommer därför några tips på hur du bör tänka innan du köper en bostad.

Det kommer rapporter om att bostadspriserna på såväl bostadsrätter som villor fortsätter uppåt i landet. Detta trots rådande coronapandemi som man kunnat tro skulle få priserna att sjunka i stället för att öka.

Att kunna köpa sig en bostad är för många en stor milstolpe i livet, men att göra det under ekonomiskt osäkra tider som det trots allt är just nu är inte ett enkelt beslut. Skulle du eller någon i ditt hushåll få sämre ekonomi skulle det kunna påverka era möjligheter att betala för er nya bostad.

Jämför och förhandla räntorna

Många som tecknar bolån går direkt till sin bank utan att se sig om efter andra alternativ. Om det är ett billigt bolån du är ute efter är det en dum idé. Det finns mycket pengar att spara om du i stället jämföra bankernas bolån med varandra och faktiskt väljer det som är billigast. Även små räntejusteringar kan göra stora skillnader i din plånbok.

Låna så lite du kan

Ett bolån får som mest utgöra 85 procent av köpeskillingen medan resterande del måste utgöras av en kontantinsats. Har du möjlighet att betala mer i kontantinsats kan det dock vara bra att göra. Ju mindre bolån du behöver teckna, desto bättre.

Bättre villkor om ni står flera på lånet

Är det bara du som ska teckna bolånet eller är ni flera som ska stå på lånet. Är ni flera som står på bolånet finns det bättre förutsättningar för att få bättre villkor. Banken känner en ökad trygghet i att lånet kommer betalas tillbaka i och med att den sammanlagda betalningsförmågan blir bättre, vilket är varför du kan få bättre ränta på ditt bolån.