Miniräknare och pengar staplade på hög

Undvik skuldproblem när du tecknar konsumtionslån

Skuldbergen växer sig större vilket oroar både experter och myndigheter. I vissa fall kan konsumtionslån på 175 000 kronor kosta lika mycket som ett bolån på 2 miljoner kronor. Men det finns möjlighet att undvika dyra skulder, bland annat genom att bli mer prismedveten.

Konsumtionslånen har successivt ökat under flera års tid. Nu oroas myndigheter och flera experter för att skuldbergen ska omvandlas till skuldproblem. En som oroas över utvecklingen är Swedbanks privatekonom, Arturo Arques.

För att tydliggöra hur dyra privatlånen faktiskt är har Arques gjort en jämförelse med bostadslån där den rörliga räntan i många fall är så pass låg som 1,5%, medan räntan för konsumtionslån vanligtvis ligger på mellan 7-12%.

– När man visualiserar det förstår man hur dyrt det är. En konsumtionskredit på 175 000 kronor med 12 procents ränta kan kosta lika mycket som ett bostadslån på två miljoner kronor, säger Arturo Arques, i en intervju med SvD.

Prismedvetenhet kan göra stor skillnad när du tecknar privatlån

Trots relativt höga räntor kan det ibland löna sig att teckna ett konsumtionslån, exempelvis för att samla dyra lån och krediter. Den som tecknar ett konsumtionslån bör dock vara prismedveten, det kan göra stor skillnad i plånboken.

Det är en väldigt stor prisvariation mellan olika privatlån så genom att jämföra privatlånen med varandra finns det mycket pengar att spara. Tänk dock på att alltid jämföra lånens effektiva räntor med varandra för en korrekt jämförelse. Den effektiva räntan avser nämligen alla kostnader som tillkommer till lånet.

Exempel! För ett privatlån på 125 000 kronor blir månadskostnaden nästan 400 kronor högre med en ränta på 12% i jämförelse med 7%.

Bättre lånevillkor med lån utan UC

När du lånar pengar är långivaren enligt lag skyldig att genomföra en kreditupplysning på dig för att säkerställa att du kan betala tillbaka lånet i tid. En sådan upplysning kan göras hos flera olika kreditupplysningsföretag, där UC är den vanligaste. UC lagrar all information om dig som kan användas till att bedöma din betalningsförmåga, däribland antalet registrerade kreditupplysningar i ditt namn. Med många upplysningar ökar dock risken för att du inte beviljas något lån överhuvudtaget. Om du däremot ansöker om ett lån utan UC finns möjlighet till bättre lånevillkor med lägre ränta. Det beror nämligen på att andra kreditupplysningsföretag inte får ta del av dina tidigare upplysningar registrerade hos UC. På så vis kan du bibehålla en god kreditvärdighet vilket ökar dina möjligheter att beviljas lån med låg ränta.

Det ska du fråga långivaren om innan du lånar pengar

Innan du lånar pengar är det ett par saker du bör ta reda på. Som vi varit inne på är det viktigt att ta reda på lånets effektiva ränta eftersom den inkluderar alla kostnader för lånet. Utöver det är det även viktigt att ta reda på den totala kostnaden för lån. Att stirra sig blind på månadskostnaden riskerar bli ett dyrköpt misstag.

– Kreditgivarna är fullt medvetna om att konsumenter fokuserar på månadsbeloppet och ett sätt att få ned månadskostnaden är att förlänga kredittiden, säger Arturo Arques.