sedlar och mynt i olika valörer

Svenskar arbetar mer men får sämre betalt

Norrmännen tjänar mer än svenskarna men jobbar mindre. En ny undersökning visar att den genomsnittliga timlönen är 122 kronor högre i Norge än vad den är i Sverige. Inom vissa yrkesgrupper är snittlönen närmare 40 procent högre hos våra grannar i väst.

Svenskar har bland de längsta arbetsveckorna i hela Västeuropa och näst längst i Norden, efter Island. I Sverige är den genomsnittliga arbetsveckan 38,9 timmar, medan den i Danmark och Norge är 35,4 respektive 35,5 timmar. Trots detta är lönerna klart högre i både Danmark och Norge. I Norge är medellönen 38,7 procent högre än i Sverige samtidigt som arbetsveckan är 8,7 procent kortare.

En undersökning från Nettavisen Lånehjelpen visar att den genomsnittliga timlönen är 234,4 kronor i Sverige jämfört med 356,4 kronor i Norge. Undersökningen tar dock inte hänsyn till den högre prisnivån som råder i Norge.

I genomsnitt tjänar en norrman 53 150 kronor i månaden medan snittlönen i Sverige är 38 300 kronor. De stora löneskillnaderna varierar mellan olika yrkesgrupper där lönen i vissa fall är 40 procent högre i Norge medan den inom andra yrkesgrupper inte skiljer sig mer än några få procent.

Så stora är löneskillnaderna inom olika yrkesgrupper

Svenskar arbetar mer men får sämre betalt

Jobba i Norge och höj din inkomst

För den som vill börja arbeta i Norge finns det goda möjligheter att tjäna mer pengar än vad som är möjligt i Sverige. I dagsläget är det uppskattningsvis 15 000 – 20 000 svenskar som jobbpendlar även om det är svårt att slå fast en specifik siffra.

Den som planerar att slå rot i vårt västliga grannland får dock räkna med att en stor del av det lönelyft det innebär att arbeta på andra sidan gränsen äts upp av den högre prisnivån. Det kostar både mer att leva och bo i Norge – även om vi det senaste året sett hur svenskar begett sig till andra sidan gränsen för att handla billigare matvaror i Norge.