Kopparmynt och silvermynt

Spartips när vi går mot sämre tider

Räntorna är på väg uppåt och priset på livsmedel och drivmedel har blivit allt dyrare. Vi svenskar går mot sämre tider ekonomiskt. För att inte påverkas alltför mycket och för att ha pengar kvar för oförutsedda utgifter kan du försöka skära ned på onödiga kostnader och spara pengar.

Ett bra tips att är att skilja på nödvändiga kostnader och trivselkostnader. Nödvändiga kostnader kan vara svåra att påverka medan det finns många tusenlappar att spara genom att skära ned på antalet trivselkostnader.

Här kommer några tips på hur du kan spara pengar.

Lämna bilen hemma och åk kollektivt

Har du möjlighet att lämna bilen hemma och åka kollektivt är det ett bra sätt för att minska dina bränslekostnader. Priset på både diesel och bensin har ökat kraftigt de senaste månaderna – en liter diesel kostar idag över 25 kronor. Genom att skära ned på bilåkandet finns möjlighet att spara pengar mycket pengar över tid.

För kortare sträckor kan en promenad eller cykeltur också vara ett alternativ för att slippa ta bilen.

Betala av dyra skulder

Har du nyligen tecknat ett snabblån eller annat lån utan säkerhet betalar du ofta dyra räntekostnader. Prioritera dina avbetalningar innan räntorna stiger ännu mer. Ju snabbare du kan frigöra pengar, desto bättre marginaler har du att klara av tuffa ekonomiska tider.

Planera dina matinköp

Med stigande priser på livsmedel gör du bäst i att planera dina matinköp. Storhandla i en större butik och anpassa dina maträtter efter butikernas erbjudanden. Du kan spara många härliga hundralappar varje månad.

Tips! Som stamkund får du ofta generösa rabatter och erbjudanden som andra kunder inte får ta del av.

Diska och tvätta sent på kvällen

Elpriset är lägre under tider då färre personer konsumerar el – vanligtvis på kvällen. Det gör att du kan spara pengar genom att starta igång disk- och tvättmaskinen sent på kvällen. Undvik däremot att göra det vid middagstid – då är priserna ofta som högst.