Flera eurosedlar av olika valör

Snabblånen blir dyrare i takt med att styrräntan höjs

Den stigande styrräntan har varit ett återkommande ämne det senaste åren. Med en stigande styrränta blir bolånen allt dyrare och hushållens ekonomi prövas på ett sätt den inte har gjort på många år.

När det kommer till stigande räntor är det framförallt bolåneräntan som hamnar i fokus – och inte konstigt är det med tanke på hur stora lånen många gånger är. Men faktum är att även andra lån, såsom snabblån, också påverkas av en stigande ränta.

Snabblån påverkas inte direkt av styrräntan

Räntorna på snabblån påverkas inte direkt av huruvida Riksbanken väljer att höja styrräntan eller inte – det sker en viss fördröjning. Det beror på att snabblåneföretagen lånar sina pengar av de större bankerna och inte direkt av Riksbanken. Storbankerna lånar i sin tur pengar av Riksbanken vilket är varför deras räntor stiger snabbare efter en ny räntehöjning.

Redan nu har flera välkända långivare inom snabblån höjt sina räntor till följd av den stigande styrräntan – i vissa fall med flera procentenheter.

Jämförelse av snabblån blir allt viktigare

För hushåll som är på jakt efter ett snabblån blir det allt viktigare att jämföra kostnaderna för att hitta ett så billigt snabblån som möjligt. Billiga lån hittar du inte genom att välja första bästa aktör utan genom att jämföra såväl effektiv ränta som återbetalningstid. Dessa två faktorer påverkar slutkostnaden för ditt lån.

Tips! För dig med sämre kreditvärdighet kan det löna sig att låna pengar utan UC för att på så vis hitta ett lån med bättre lånevillkor och lägre ränta.

Regler förhindrar snabblånen från att bli allt för dyra

Även om snabblånen har blivit allt dyrare kan det kännas tryggt att veta att lånen inte kan bli hur dyra som helst. Räntan får inte överstiga 40 procentenheter över rådande referensränta – vilket motsvarar styrräntan vid föregående halvår. Det finns även ett kostnadstak som innebär att lånet inte får kosta mer än själva lånebeloppet.

Lånar du 10 000 kr får kostnaden för lånet inte vara högre än just 10 000 kr.