Ansträngda hushåll kan teckna smålån för att klara höjda priser

Att priserna på alltifrån mat till el har stigit kraftigt har inte undgått någon. Stigande priser har blivit en het fråga som för vissa hushåll innebär något lägre marginaler än tidigare medan det för andra är helt avgörande för om inkomsten kommer räcka till för att täcka alla utgifter.

På grund av stigande inflation och höjda priser är det många som får vända ut och in på sig själva för att få ekonomin att gå runt. I vissa fall kan lösningen på problemet vara att teckna ett mindre lån.

Betala inte mer än du måste för ditt lån

Att låna pengar för att betala månadens utgifter är inget vi rekommenderar. Men har du bestämt dig för att täcka upp för höjda utgifter genom att låna pengar utan UC bör du jämföra utbudet först. Kostnaderna skiljer sig åt mellan olika aktörer och du kan därför spara mycket pengar på att välja det billigaste alternativet. På Låneguiden kan du jämföra Sveriges populäraste lån utan UC med varandra och välja det som passar dig bäst.

Var medveten om att lånet ska betalas tillbaka inom några månader – och inom den tiden kommer priserna på diverse varor inte sjunka nämnvärt. Undvik därför att teckna ett lån om du inte vet med dig att du har mer pengar på ingång.

Så kan du påverka dina utgifter

Att teckna ett lån för att lösa ekonomiska problem är inte den lösning vi förespråkar. I första hand bör du göra vad du kan för att minska dina utgifter och på så vis få bättre marginaler att hantera höjda priser.

Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga för att få mer pengar över i plånboken varje månad.

  • Säg upp abonnemang och tjänster. Har du många olika abonnemang och tjänster du egentligen inte behöver? Säg upp dessa eller byt ner dig till en billigare prisplan.
  • Storhandla för hela veckan. Undvik att gå till affären flera gånger i veckan. Det resulterar många gånger i flera onödiga inköp. Storhandla för hela veckan och spara pengar.
  • Handla på extrapris. Anpassa veckans matsedel efter vad din butik har på extrapris. Genom att handla nedsänkta produkter kan du spara många hundralappar varje månad som gör att du kan hantera den generella prisuppgången bättre.
  • Undvik utemat. Laga all din mat hemma och ta med matlådan till jobbet. Genom att skippa utematen kan du spara tusenlappar varje månad.