Bröllop mellan man och kvinna

Slottsbröllop – upptäck Sveriges mest romantiska bröllopsplatser

Drömmer du om en sagolik och minnesvärd bröllopsdag? Varför inte låta er kärlekshistoria utspela sig på ett förtrollande slott, där romantik och lyx smälter samman till en oförglömlig upplevelse?

Den historiska atmosfären och de magnifika omgivningarna kommer att ge ert bröllop en känsla av tidlös glamour.

Sverige, med sin rika historia och förtrollande landskap, är hem för många magnifika slott. Varje slott bär på sin egen unika charm och historia, vilket ger er en bredd av alternativ att välja mellan för att skapa den perfekta kärleksfulla atmosfären.

Läs mer om några av våra favoriter. Kanske hittar du den perfekta platsen för just ditt bröllop.

Baldersnäs Herrgård

På en halvö vid Laxsjön i pittoreska Dalsland hittar du Baldersnäs Herrgård. Baldersnäs har anor från 1500-talet, men den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1910.

Här finns allt du behöver för ett fantastiskt bröllop – sekelskiftet blandas med dagens standard och med parken och naturen precis utanför dörren. På Baldersnäs Herrgård kan ni lämna över hela eller delar av planeringen för att fokusera på allt det roliga och slippa stressen. Baldersnäs har även ett brett kontaktnät och kan förmedla samarbetspartners som håller hög nivå.

Baldersnäs erbjuder ett bröllopspaket där det ingår en bröllopsmässa där ni får möjlighet att både träffa samarbetspartners och provsmaka festmenyer.

Slottsbröllop – upptäck Sveriges mest romantiska bröllopsplatser

Thorskogs Slott

Thorskogs Slott är beläget i en engelsk park, en halvtimme norr om Göteborg, på Bohuslänssidan. Slottet byggdes 1892, några hundra meter från Göta älv men platsen har anor från 1200-talet.

Thorskogs Slott erbjuder en fantastisk miljö med tinnar och torn, och du kan i lugn och ro glädjas åt den stora dagen medan du får hjälp med allt det praktiska. Du kan få hjälp med alltifrån menyer, drycker, underhållning, dekoration, fotografering, övernattning, transport och mycket mer. Inget lämnas åt slumpen.

På Thorskogs Slott finns 40 rum, varav 10 sviter, 23 dubbelrum, 6 grand lit-rum och 1 enkelrum. Slottshyra mellan maj – oktober, samt december kostar 32 000 kr, medan hyran för januari – april kostar 22 000 kr. På Thorskogs Slotts hemsida hittar du prislistan för 2024 och 2025.

Tips! Att finansiera ett bröllop är inte billigt och du kan behöva låna pengar om du inte har tillräckligt med sparat kapital. Jämför långivare här på Låneguiden och låna till lägst ränta. 

Carlstens fästning

Vill du ha ett bröllop utöver det vanliga? Då kan Carlstens fästning vara något för dig. Fästningen på Marstrandsön har genomgått flertalet ombyggnader från 1658 fram tills den fick sitt nuvarande utseende 1860, då den betraktades som en av Europas starkaste fästningar.

Här finns flera festsalar och middagsbjudningar att välja mellan – från vikingamiddag, till buffé, trerätters middag eller Bohuslänsk afton. Här erbjuds såväl transport som boende för de som önskar det. Kontakta Carlstens fästning för mer information och för att påbörja planeringen av ert framtida drömbröllop.

Bjertorp slott

Bjertorp slott på Varaslätten, ca 11 mil nordost om Göteborg, stod klart i början av 1900-talet. Här finns möjlighet att skapa din bröllopsdröm i någon av alla vackra salonger eller ute på den vidsträckta gräsmattan framför huvudbyggnaden. Bo i den ljuvliga bröllopssviten med kolmårdenbeklädda marmorväggar och balkong med utsikt över parken.

På Bjertorp slott kan du få hjälp med planeringen för att skapa det bröllop du alltid velat ha. Man tar emot bröllopsbokningar under hela året från 3 januari till 14 november, med undantag för påskveckan.

Kostnad för att hyra hela slottet, inklusive en övernattning för upp till 65 personer med tillhörande frukost och menyprovsmakning ligger på 115 000 kr.

Tjolöholms slott

I norra Halland återfinns ett av Sveriges mest unika slott: Tjolöholms slott. Den nuvarande slottsbyggnaden uppfördes mellan 1898-1904 för Blanche Dickson. Slottet är fyllt med dåtidens moderniteter, såsom elektricitet från ett ångdrivet kraftverk på egendomen, uppvärmning med ett system av varmluftskanaler, och telefon för att enklare kunna hålla kontakt med familj och vänner. Idag förvaltas slottet av stiftelsen Tjolöholm.

Här finns möjlighet att skapa ett minnesvärt bröllop i en unik miljö. Läget är magnifikt med utsikt över den halländska skärgården. Bröllopsmiddagen kan hållas ute på den stora gräsmattan, i Restaurang Storstugan eller i Magasinet.

Kontakta Stiftelsen Tjolöholm för planering av ditt bröllop.

Slottsbröllop – upptäck Sveriges mest romantiska bröllopsplatser

Fjelldalens slott

Fjelldalens slott, norr om Halmstad, lät uppföras år 1887 och byggdes sedermera om till sitt nuvarande utseende 1907. Festlokalen, som tidigare var ett stall, öppnades upp för 15 år sedan, och har sedan dess varit platsen för hundratals bröllopsfester.

I festlokalen finns plats för upp till 250 gäster och Fjelldalens slott kan hjälpa till med allt som hör ett bröllop till. Man försöker tillgodose era önskningar så långt det går, allt för att ni ska få ett så minnesvärt bröllop som möjligt.

Trollenäs slott

I Eslövs kommun ligger vackra Trollenäs slott med anor från mitten av 1500-talet, området omnämns däremot redan på 1300-talet. Slottet består av en trevånings huvudbyggnad med ett fyrkantigt torn på västsidan. Från den stora verandan leder en trappa ned till en stor, omgivande trädgård.

Här får ni tillgång till slottets festvåning och hela festen sker inne på slottet, och inte i någon intilliggande byggnad som många gånger är fallet.

På Trollenäs slott läggs ett stort fokus på er som brudpar för att skapa det ultimata bröllopet efter era önskemål. Bokningsförfrågningar ska skickas in i god tid då endast ett begränsat antal dagar upplåts till bröllop.

Hyra av slottet kostar 55 000 kr, och då ingår även tillgång till slottets festvåning och övernattning i 7 dubbelrum, samt frukost för dem som sovit över.

Rockelstad slott

I Södermanland, strax utanför Sparreholm, intill sjön Båven, ligger Rockelstad slott. Slottet är ombyggt och tillbyggt flera gånger sedan 1600-talet fram till idag. Enligt gamla kyrkoböcker har det funnits en boplats här sedan 1300-talet. Framsidan har funnit inspiration från Gripsholms slott.

I slottet finns ett mindre kapell för upp till 35 gäster, för större sällskap kan vigseln hållas ute på stentrappan vid huvudingången eller nere på bryggan på sjösidan om slottet.

Kostnaden för ett bröllop på Rockelstad slott består av två delar: grundhyra och tillval. I grundhyran ingår bland annat matsal, festlokal, övernattning och städning. Grundhyran baseras på antalet gäster

  • Person 1-100 = 1000 kr/person
  • Person 101 – 120 = 800 kr/person
  • Person 121 – 150 = 600 kr/person

På hemsidan kan du läsa mer om vad som ingår i grundhyran och vilka tillval ni kan göra för att skapa ert drömbröllop.

Skicka in din bokning och påbörja planeringen av ditt drömbröllop.

Engsholms slott

I Södermanland hittar vi Engsholms slott, med anor från 1300-talet. Idag är slottet ett familjeägt konferenshotell och det självklara valet för många bröllopspar.

Engsholms slott är ett unikt slott med vackra salonger, matsal, och en underbar park vid havet. Här kan man välja mellan att boka ett litet bröllop i en chambre separée eller hela slottet för det större sällskapet.

Ni har alltid exklusiv ensamrätt till slottet, hotellbyggnaderna, bryggorna och slottsparken. Vigseln kan ske i närliggande kyrkor, på borggården, någon av bryggorna, i slottsparken eller i någon av slottets alla salonger.

Wiks slott

Strax utanför Uppsala hittar vi Wiks slott, som uppfördes som en försvarsborg omkring 1450 och har sedan dess byggts om ett flertal gånger. Det nuvarande exteriöra utseendet fick slottet mellan 1858-1860.

Idag är Wiks slott skyddat som byggnadsminne och ägs av Region Uppsala.

Det natursköna läget har gjort Wiks slott till en unik plats att gifta sig på. Man har även tagit fram ett grundpaket för att skapa den perfekta bröllopsdagen. Bröllopspaketet kostar från 2 045 kr/kuvert och inkluderar bland annat bröllopskonsultation, matsal med dukning, lokal för dans och personal.

I grundpaketet ingår

  • Välkomstdrink med påfyllning
  • Tre olika sorters snittar
  • Trerättersmeny
  • Vinpaket med ett glas till förrätt och varmrätt samt dessertvin
  • Vickning, korv med bröd