sedlar och mynt lånar pengar med låneguiden

Så slipper du djup skuldsättning när du lånar pengar

Möjligheten att låna pengar har hjälpt miljontals människor genom åren. Men med dyra lån riskerar du även djup skuldsättning. Här kommer några tips på hur du bör tänka för att inte dra på dig onödigt höga skulder.

År efter år dyker nya långivare upp på den svenska lånemarknaden. Alla med samma mål – att locka till sig kunderna. Hur man gör detta kan dock te sig olika. En del erbjuder riktigt låg ränta, andra erbjuder räntefria perioder, sedan finns det aktörer som lockar med olika typer av försäkringar.

Långivarnas metoder skiljer sig åt men vad som är viktigt för dig att tänka på är att du fattar ett klokt beslut innan du bestämmer dig för vilket lån du vill teckna. Detta är ännu viktigare nu när räntan är hög och matvarupriserna ligger på rekordhöga nivåer.

Om du inte tänker dig för innan du väljer att låna pengar riskerar du att betala mer än nödvändigt och i värsta fall hamna i djup skuldsättning.

Här är 4 tips på hur du slipper djup skuldsättning när du lånar pengar

1. Jämför lånen med varandra

Innan du lånar pengar är det viktigt att du jämför lånen med varandra. Det är först då du kan vara säker på att du hittar det billigaste lånet. Många gånger kan du spara tusenlappar på att jämföra lånen i stället för att bara välja första bästa.

Tips! Hos oss på Låneguiden kan du jämföra lån från Sveriges populäraste långivare.

I jämförelsen är det viktigt att du fokuserar på det som kallas den effektiva räntan. I den kostnaden är räntan för lånet inklusive alla övriga avgifter inräknade. Det ger dig en mer rättvis bild av vad lånet kommer kosta dig än om du bara skulle fokusera på den nominella räntan.

Ytterligare ett tips kan vara att teckna ett lån utan UC. Ett sådant lån påverkar inte din kreditvärdighet negativt vilket ökar möjligheten att beviljas ett lån till låg ränta.

2. Låna inte mer än du behöver

När du ska låna pengar är det lätt att du lånar mer än du behöver. Det leder inte bara till högre månadskostnader utan det ökar även risken att hamna i djup skuldsättning. Låna därför inte mer än nödvändigt. Teckna hellre ett mindre lån och fyll på med sparade pengar vid behov. På så vis kommer du undan billigare och kan hålla nere skulden.

3. Betala tillbaka skulden så fort du kan

Kostnaden för ett lån påverkas av flera faktorer, däribland din återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer desto lägre blir din månadskostnad. Däremot ökar totalkostnaden för lånet eftersom du får betala dyra räntekostnader under en längre tid. Genom att betala av lånet så fort som möjligt kan du komma undan billigare och spara pengar.

Hos många långivare kan du välja att frångå din ordinarie betalningsplan och betala tillbaka lånet i förtid. Detta brukar vara kostnadsfritt om du tecknat ett lån utan säkerhet.

För lån med säkerhet kan du tvingas betala ränteskillnadsersättning för att lösa lånet i förtid. Det är en kostnad långivaren tar ut för förlorade ränteintäkter på grund av att du löser lånet i förtid. Skulle långivaren ta ut en sådan ersättning sparar du inga pengar på att betala av lånet i förtid.

4. Låna pengar från familjen

Är du i behov av en mindre summa pengar kan det vara fördelaktigt att låna från familjen. Då slipper du betala någon räntekostnad eller ha någon återbetalningstid att förhålla dig till. Du kan betala av skulden i egen takt och slipper oroa dig för räntekostnader som gör lånet dyrt.