5 staplar med mynt

Så förbättrar du din ekonomi trots dålig kreditvärdighet

Har du dragit på dig flera dyra lån och krediter kan det komma att påverka din ekonomi negativt. Vill det sig riktigt illa kan skulderna ha sådan stor påverkan på din ekonomi att du får svårt att betala dina månatliga utgifter.

Dessvärre påverkar inte flera lån bara din ekonomi på kort sikt, utan den bidrar även till försämrad kreditvärdighet vilket kan påverka din ekonomi på lång sikt. Med låg kreditvärdighet får du svårt att beviljas lån, du får svårt att hyra bostad, köpa bostad och mycket mer.

Enda lösningen på problemet tycks vara att beta av dina dyra lån och krediter, en efter en – eller? Riktigt så illa är det faktiskt inte. Det finns nämligen möjlighet för dig med låg kreditvärdighet att samla lån utan UC. När du samlar dina lån tecknar du ett större privatlån som du använder för att betala av dina dyra smålån – men eftersom privatlånet har lägre ränta kan du spara pengar varje månad och bli skuldfri snabbare. Att samla lån utan UC innebär att ett annat kreditupplysningsföretag än UC gör upplysningen på dig. Eftersom dessa bolag inte får ta del av dina gamla upplysningar hos UC tilldelas du en bättre kreditvärdighet och har därmed lättare att beviljas ett lån.

Tips! Läs mer om lån utan UC, hur det fungerar och vad du bör tänka på när du skaffar ett sådant lån.

Så ska du tänka när du samlar lån

Ett samlingslån används i huvudsak för att sänka kostnaderna för dina nuvarande lån och krediter. För att göra det måste du teckna ett lån som motsvarar din sammanlagda skuld men som har lägre ränta. På så vis kan du spara pengar varje månad och lättare hantera dina månatliga utgifter.

Samlingslån blir allt populärare

I dagsläget utgörs de flesta samlingslån utan UC av så kallade snabblån. Dessa lån kännetecknas av höga räntor vilket är varför det är svårare att få ned sina månatliga kostnader ordentligt när du väljer att samla lånen utan UC.

Tips! Har du god kreditvärdighet rekommenderar vi dig att samla lån med ett privatlån som har lägre ränta än snabblån. Långivarna inom privatlån använder i regel UC för sina kreditprövningar.

Med åren har dock samlingslånen blivit allt vanligare. Detta medför också att utbudet blir större för varje år som går, och därmed ökar också möjligheterna att beviljas en låg ränta.