Så får du pengarna att räcka januari ut

Januari är en tuff månad och många har svårt att få pengarna att räcka månaden ut. Här kommer några enkla vardagstips på hur du kan spara pengar och göra fattigmånaden januari lite trevligare.

Januari kalla oftast för årets fattigaste månad. Jul och nyår har just passerat där det ofta gått åt en del pengar samtidigt som det är långt till nästa lön. För många kan det vara svårt att ta sig igenom månaden utan att behöva ta pengar från sparkontot. För den som saknar sparat kapital kan det bli än tuffare och ett lån kan vara på sin plats.

I den här texten tänkte jag ge dig några tips på hur du får pengarna att räcka lite längre. Med några enkla knep kan du spara hundralappar, i vissa fall tusenlappar, varje månad.

Samla dyra smålån och sänk dina månadskostnader

Har du genom åren dragit på dig dyra smålån som du betalar hög ränta på varje månad? I sådana fall bör du samla lånen i ett samlingslån och få ned dina räntekostnader och spara pengar varje månad.

Att samla lån innebär att du tecknar ett vanligt privatlån som du använder för att betala av dina småskulder. Kvar står du då med ett lån med lägre ränta i stället för flera dyra smålån. Eftersom privatlånen har lägre ränta än högkostnadskrediter kan du ofta spara tusentals kronor sett över hela löptiden.

Se över dina utgifter

Det är lätt att bli blind av ens egna utgifter och svårt att se vilka utgifter som är nödvändiga och inte. Därför bör du se över eventuella prenumerationer, tjänster och försäkringar för att sänka dina månatliga utgifter. Du kanske inte behöver ha prenumeration på den där morgontidningen du aldrig läser? Och det kanske finns ett billigare mobilabonnemang än det du har i dagsläget?

Veckohandla

Om du inte veckohandlar idag är det något du bör börja med. Att gå till affären var och varannan dag tenderar leda till högre matkostnader eftersom du ofta köper sådant du egentligen inte behöver. Om du dessutom handlar på stormarknader är priset ofta lägre vilket gör det möjligt att spara mer pengar på dina matinköp.

Ta med matlådor till jobbet

Många svenska arbetare väljer att köpa sin lunch ute på restaurang, det är smidigt, gott och du slipper fundera på matlådor kvällen innan du ska till jobbet. Men om du börjar ta med dig matlådor till jobbet i stället för att äta ut finns det många tusenlappar att spara varje år.

Den genomsnittliga lunchen kostar omkring 90 kronor medan den genomsnittliga matlådan går loss på 30 kronor. Det finns alltså möjlighet att spara omkring 60 kronor varje dag på att ta med sig matlådan i stället för att äta ute. I längden blir det mycket pengar du i stället kan lägga på något annat.