Spartips hos Låneguiden

Så får du pengarna att räcka i slutet av semestern

Nu går vi in i vad som för många är en av de sista semesterveckorna eller slutet på lovet inför skolstarten. Så här långt in på sommaren kan det vara svårt att få pengarna att räcka till allt det man skulle vilja göra. Det finns dock en hel del du kan göra för att ge dig själv lite större utrymme under semestern. Även när du är ute och reser. Välj ett boende med kök där du kan laga din egen mat, betala med kort istället för att växla pengar för bästa kurs, välj ett resmål som är en attraktion i sig så att du inte behöver bränna pengar på flera aktiviteter om dagen. Dessa tips är klassiker som varit lika aktuella under många årtionden nu. I den här texten tänkte vi ge några tips som kanske inte är lika kända, men minst lika bra!

Hyr ut ditt boende genom Airbnb

Airbnb är en plattform online via vilken du kan boka boende direkt av en annan privatperson. Du betalar bara en mindre serviceavgift för att ta del av tjänsten. Det vi vill slå ett slag för är att du själv testar att hyra din bostad under din semester, när du ändå inte befinner dig i den. Bor du en större svensk stad eller nära ett turistmål är det är inte så mycket som krävs för att du ska ha chans att tjäna ganska bra pengar på uthyrning. Gör en tilltalande presentation av din bostad och testa!

Du behöver ett tillstånd från din bostadsrättsförening och bestämmer sedan själv under vilka villkor du vill hyra ut. Om någon som tidigare använt Airbnb gör en förfrågan om en bokning kan du se vilka omdömen denne fått av andra hyresvärdar. Om flera gäster kommer och går medan du är borta måste du ordna så att någon annan kan se till så att det är städat och nybäddat. De flesta som hyr ut via Airbnb brukar plocka bort en del av sina värdefulla och privata föremål och se till så att gästerna har plats för egna kläder i garderoberna. Du kan också hyra ut ett rum eller en del av en bostad medan du själv bor kvar i den.

Gör dig redo för ett oplanerat äventyr

Packa väskan – även om du inte har en avresa inbokad. Om du är beredd att kasta dig på ett plan mot värmen med kort varsel är det smart att packa det du behöver för en resa till solen eller en weekend i en spännande storstad. Sedan är det bara att börja bevaka sidorna som säljer sista minuten resor. Även om många svenskar reser just nu blir det alltid återbud och förr eller senare kommer en resa som passar dig att dyka upp till ett attraktivt pris. Det är lite osvenskt att inte planera vart man ska men ärligt talat spelar det kanske ingen större roll om du hamnar på Gran Canaria, Mallorca eller i Hurghada. I alla fall inte om du mest vill softa på stranden och äta och dricka billigare och kanske bättre än hemma.

Låna till de extra utgifterna

Få av oss gör av med samma summa pengar varje månad. De flesta kan nog hålla med om att det brukar gå åt lite extra under semestern. Det gäller oavsett om vi är hemma och vill unna oss något utöver det vanliga eller om vi rest bort. Ifall du vet med dig att du kommer att ha mer pengar än du behöver göra av med månaderna efter semestern är det fullt motiverat att låna pengarna när utgifterna är extra stora. Det bästa är kanske om du har möjlighet att spara lite innan semestern så att du har marginaler att ta av. Men du kan också betala i efterhand genom att låna. Om du inte tidigare haft anledning att låna pengar online kan det vara bra att veta att det idag är väldigt lätt att teckna ett lån och att du ofta kan disponera pengarna redan samma dag som du ansökt om lånet.

Den typ av lån som passar bäst till extra utgifter i samband med semestern är ett privatlån. Det är ett lån som inte kräver någon säkerhet och är avsett för privat konsumtion så det är helt upp till dig vad du använder pengarna till.

Tips! Lån utan UC är den lånetyp som lämpar sig bäst för dig som inte vill få försämrad kreditvärdighet på grund av din låneansökan. Dessa typer av lån är vanligast inom snabblån men det finns även en del privatlån som använder andra kreditupplysningsföretag än UC.

Man ska se till att njuta av livet under sin semester oavsett om det innebär att man får tänka smart kring utgifter, låna en slant eller skaffa sig extra inkomster via till exempel uthyrning.