Flygplan i luften

Så får du ordning på ekonomin efter semestern

Har du spenderat hela semesterkassan under sommaren och behöver få ordning på din ekonomi igen? Var bara lugn. Här kommer 3 tips på hur du kan gå tillväga för att få ordning på din ekonomiska situation igen efter flera veckors ledighet.

Sätt upp en buffert inför hösten

Ett bra sätt för att få bättre koll på sin ekonomi är att sätta upp en buffert. Gör en sammanställning över dina inkomster och utgifter för att få bättre koll över hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad. Ser du att pengarna inte räcker till får du även en bättre överblick över vilka utgifter du kan skära ned på.

Förutom att se över dina rörliga utgifter bör du även se över dina fasta utgifter. Har du exempelvis flera smålån kan du välja att samla dessa i ett större privatlån med lägre ränta och på så vis sänka dina månadskostnader.

Du kan även undersöka möjligheten att sänka kostnaden för diverse abonnemang och tjänster.

Kom in i rutiner du kan hålla

Försök komma tillbaka i gamla rutiner så fort du kan efter semestern. Undvik att äta ute och börja laga mat i stället. Har du möjlighet att storhandla är även det att föredra då det är lättare att hålla nere matkostnaderna än om du går till affären var och varannan dag. När du väl hittat rutiner är det lättare att hålla koll på dina utgifter och hitta en vardag som fungerar rent ekonomiskt.

Ta inga förhastade beslut när du shoppar

När du är och handlar, undvik att ta några förhastade beslut och köp inte sådant du egentligen inte behöver. Är du ofta ute och shoppar och köper sådant du egentligen inte behöver växer sig den kostnaden snabbt mycket högt.

Tips! Är det något särskilt du vill köpa är ett bra tips att spara ihop pengarna och inte göra allt för impulsiva köp.