Riksbankshuset i Stockholm

Riksbankens nya besked – lämnar styrräntan oförändrad

Styrräntan lämnas oförändrad på 4 procent, och en första räntesänkning kan vara aktuell inom ett par månader.

Under torsdagsförmiddagen kom Riksbanken med beskedet att styrräntan lämnas oförändrad på 4 procent. Man anser fortfarande att en åtstramande penningpolitik är nödvändig men bedömer samtidigt att det är mindre risk att inflationen biter sig kvar på höga nivåer.

Efter en tid då inflationen blev högre än väntat har inflationen den senaste tiden sjunkit i linje med Riksbankens prognoser. Inflationen ligger nu nära målet samtidigt som lönerna ökar i måttlig takt. Detta gör att Riksbanken reviderar sin tidigare prognos och tror nu att en första räntesänkning kan vara aktuell redan under första halvan av 2024.

Frida Bratt, Nordnets sparekonom, kallar beslutet för ett glädjebesked.

”Det är inte läge att binda räntan, då missar man resan nedåt. Man behöver också, när räntesänkningarna kommer, se till att den egna bolånebanken verkligen följer med Riksbanken nedåt i motsvarande takt”, skriver hon i en kommentar till Expressen.

Experterna ville se en räntesänkning

Trots att de flesta var inställda på en oförändrad styrränta finns det flera experter som tycker att Riksbanken varit för defensiva. Max Jerneck, samhällspolitisk utredare på tankesmedjan Katalys, hade velat se en räntesänkning.

– Det kommer inte att bli någon inhemsk överhettning. Inflationen har varit hög i hela världen. Det är en utbudsdriven och importerad inflation, säger han till Aftonbladet.

Så påverkas dina lån av en räntesänkning

Sven-Olov Daunfeldt är chefsekonom på Svenskt Näringsliv. I en intervju med Aftonbladet säger han att han var inställd på en oförändrad ränta men ser gärna att Riksbanken förbereder för en räntesänkning redan i mars.

En sänkning av styrräntan skulle få direkt påverkan på dina lån. En räntesänkning skulle i första hand påverka bolånen, men på sikt skulle det även ge lägre ränta snabblån och andra typer av konsumtionslån.

Riksbankens besked börjar att gälla från den 7 februari. Nästa penningpolitiska besked kommer den 27 mars.