Röd stuga bolån

Rekordökning av sålda bostäder i Maj

Ny rekordnivå nådd

I maj nåddes en ny rekordnivå av antalet sålda bostadsförsäljningar, vilket är ett tecken på att säljare och köpare lyckats mötas enligt Erik Holmberg som är analytiker på Hemnet.

Långa och utdragna bostadsaffärer samt bostadspriser som stått stilla har resulterat i ett rekordhögt utbud av boenden på bostadsmarknaden. Under maj förändrades dock detta och siffrorna pekar upp enligt hemnet som tagit fram statistiken över majs försäljning. Det stora utbudet är en förklaring till ökningen, men en annan förklaring är att säljare och köpare har börjat anpassa sig till det rådande marknadsläget.

– Det vi ser nu är att det rullar på rätt bra med försäljningar, säger Erik Holmberg.

Jämför bostadslån med Expressens låneguide

Stort utbud av lediga boende

24 000 bostadsrätter och runt 17 000 villor är siffrorna på lediga boenden på hemnet under maj. Under månaden såldes över 9 900 bostadsrätter och ca 5 700 villor. Detta är de högsta siffrorna sedan hemnet började mäta antalet försäljningar 2013. För bostadsrättsförsäljningar betyder detta en uppgång på sex procent jämfört med fjolårets toppnotering

– Köparna anammar det nya prisläget ganska snabbt, medan säljarna ligger kvar längre i de gamla priserna. Nu verkar det som att både säljare och köpare i högre utsträckning accepterar prisbilden, säger Erik Holmberg.

Behöver du privatlån till renovering? Jämför här