Miniräknare och pengar staplade på hög

Reallönerna minskar

Med den höga inflationen hänger löneökningarna inte med. I november månad sjönk reallönerna med 6,5 procent.

Höjda priser och hög inflation har påverkat svensk ekonomi. Hushållens marginaler minskar kraftigt när pengarna räcker till mindre än tidigare. Nu visar siffror från Medlingsinstitutet att löneökningen var i snitt 3 procent i november månad, men med en inflation på 9,5 procent sjönk reallönerna med 6,5 procent.

Löneökningarna har legat stabilt kring 3 procents-strecket sedan april 2022 men med en så pass kraftig inflation som vi har haft de senaste månaderna räcker pengarna till mindre än tidigare.

I en kommentar till dessa siffror skriver Medlingsinstitutets nationalekonom, Petter Hällberg, följande:

”Den höga efterfrågan på arbetskraft skulle ha kunnat påverka löneökningstakten i positiv riktning under hösten jämfört med våren, men det verkar inte ha hänt i någon märkbar utsträckning”.

I den privata sektorn har tjänstemännens löner haft en snabbare ökning än för arbetarna, den skillnaden tycks dock ha minskat det senaste halvåret.

Så får du mer pengar att röra dig med

När reallönerna sjunker får du mindre pengar att röra dig med. Lyckligtvis finns flera knep att ta till för att få pengarna att räcka längre.

  1. Skär ned på onödiga utgifter. Börja med att göra en budget och skär ned på alla onödiga utgifter. Kanske kan du välja ett mindre mobilabonnemang än du har i dagsläget, eller säga upp en prenumerationstjänst du inte längre använder. Genom att få bättre koll på dina utgifter och dra ned på sådant du inte behöver kan du spara många hundralappar varje månad.
  2. Teckna ett lån vid akut behov. Uppstår ett akut behov av pengar, exempelvis för att täcka en oförutsedd utgift kan du behöva låna pengar. Se till att jämföra räntor och villkor hos flera långivare och banker för att säkerställa att du hittar billiga privatlån.
  3. Bli mer prismedveten. Om du inte redan jämför priser bör du börja med det. På sikt kan du spara en hel del pengar. En vara behöver nödvändigtvis inte vara billigare än en likvärdig produkt bara för att den har ett lägre styckpris. Tänk på att jämföra kilopriset för att hitta det billigaste alternativet.
  4. Utnyttja kampanjer och erbjudanden. Vare sig du handlar mat eller köper kläder bör du hålla ögonen öppna för kampanjer och erbjudanden. På så vis kan du spara pengar på dina köp och på sikt även få bättre ekonomi.