Rally att vänta på bostadsmarknaden

Osäkerheten på bostadsmarknaden är som bortblåst. Nu stiger priserna på alla bostadstyper och allt fler hushåll tror på stigande priser även kommande år. Det visar SEB:s senaste undersökning.

Bostadsmarknaden är hetare än på länge. Den osäkerhet som hushållen kände i början av pandemin är som bortblåst. Den svenska storbanken SEB har genomfört en undersökning som visar att allt fler hushåll är optimistiska gällande bostadsmarknaden.

SEB:s månatliga mätning visar att andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser kommande året ökar med 10 procentenheter till 65 procent, jämfört med föregående månad. Endast 7 procent tror på sjunkande priser, vilket är att jämföra med 9 procent månaden dessförinnan.

Priserna ökar för alla bostadstyper

Samtidigt som priserna ökar säljs det allt fler bostäder. Ytterst få skräms av de höga priserna som trissar upp hushållens bolån ytterligare.

De stigande priserna gäller för i stort sett alla typer av bostäder. Allt ifrån bostadsrätter, småhus och fritidshus. Just fritidshusen var omåttligt populära under våren när många insåg att deras planer på utlandssemester grusades. Samtidigt sjönk då utbudet då många hushåll valde att skjuta på kommande försäljningar.

Viktigt att inte ryckas med alltför mycket i prisökningen

Det råder just nu rally på bostadsmarknaden, men det är samtidigt viktigt att hushållen inte rycks med alltför mycket. Vi lever fortsatt i osäkra tider och det är då dumt att dra på sig allt för stora skulder. Högre bostadspriser leder automatiskt till större bolån, och även om räntan är låg i dagsläget kan den i framtiden höjas. Dessutom kan även låga räntor leda till höga kostnader när hushållen tvingas teckna större bolån.

Att priserna höjs försvårar även för unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden. Ju mer priserna stiger, desto större kontantinsats krävs. Och för den som just börjat arbeta och planerar att flytta hemifrån kan det vara svårt att få ihop pengarna som krävs.