sedlar och mynt i olika valörer

Priserna rusar – så kan du spara pengar

Priserna rusar och hushållens marginaler minskar. Här kommer några tips på hur du kan spara pengar varje månad och stå bättre rustad för högre priser.

De senaste månaderna har priset på el, drivmedel och mat rusat. Samtidigt kommer indikationer på att reporäntan ska höjas vilket kommer leda till högre boräntor.

Med högre priser minskar hushållens marginaler – så hur gör man egentligen för att få pengarna att räcka längre? Vi tänkte ge dig några tips som gör att du står bättre rustad för högre priser.

Jämför priserna

Med dyrare priser blir det allt viktigare för dig att jämföra priser på de varor du köper. Låt säga att du ska låna pengar, teckna abonnemang, elavtal eller liknande så finns det många aktörer att välja mellan. Genom att jämföra priserna med varandra kan du vara säker på att inte betala mer än nödvändigt.

Det är extra viktigt att jämföra priserna vid köp av dyra, återkommande varor. Över tid kan du spara många tusenlappar.

Skär ned på onödiga utgifter

Gå igenom dina utgifter och skär ned på sådant som är onödigt. Att till exempel ha flera streamingtjänster du inte utnyttjar leder bara till en onödig kostnad.

Om du lyckas dra ned på dina utgifter kan du spara många hundralappar extra varje månad – det är pengar som kan vara värdefulla att ha om priserna fortsätter att rusa.

Laga mat och skippa utelunchen

Skippa utelunchen på jobbet och ta med dig matlådan i stället. På så vis sparar du tusenlappar varje år som ger dig bättre utrymme i ekonomin.

Passa även på att storhandla och göra storkok. Det blir många gånger billigare än att gå till affären flera gånger i veckan och du slipper dessutom laga mat varje dag.

Tänk på! Handla inte mat på fastande mage då finns risken att det slinker ned sådant du egentligen inte behöver.