Låna pengar till semester

Petter Stordalen ny ägare i Ving

Det står nu klart att hotellmagnaten Petter Stordalen är en av de nya ägarna i resebolaget Ving. En mycket glad och rörd Petter Stordalen meddelade på onsdagens presskonferens att hans bolag Strawberry Group, tillsammans med fondbolagen Altor och TDR Capital tar över Ving. Det är en mycket glädjande nyhet att bolaget återigen hamnar i nordisk ägo. Petter Stordalens bolag Strawberry Group och svenska Altor går in med vardera 40 % och TDR Capital med resterande 20%.

Nya namnet – Nordic Leisure Travel Group

Affären avslutades formellt tidigt på torsdagen varpå alla de 2 300 anställda kunde andas ut. Enligt den nya koncernen, som fått namnet Nordic Leisure Travel Group, kommer ägarbytet inte att påverka medarbetarna. Enligt Vings koncernchef Magnus Wikner har det varit en komplicerad process att hitta en ny ägare som trots allt gått snabbt.

Oron har tidigare varit stor efter att den tidigare ägaren Thomas Cook gått i konkurs och många anställda har jobbat utan lön. Enligt Petter Stordalen, som möttes av jubel från såväl resenärer som anställda, har Ving gjort allt rätt medan Thomas Cook gjort allt fel. Petter Stordalen menar att Ving är ett av världens bästa charterbolag och skall så förbli. Han lovar också att inga resor ska ställas in – ett mycket lugnande besked till de 400 000 kunder som bokat sina kommande resor hos Vinggruppen.

I den nya koncernen ingår Ving, Spies och Tjäreborgs resor, de kommer alla att behålla sina namn till skillnad mot Vings flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia som nu byter namn till Sunclass Airlines. Petter Stordalen som tidigare profilerat sig som miljökämpe fick genast kritik för köpet där kritikerna menar att han inte tar klimatfrågan på allvar. Han bemöter dock kritiken och säger att flygskam löser ingenting, han är istället övertygad om att flygbranschen kommer att genomgå flera tekniska lösningar och innovationer för att bli mer miljövänliga. Han menar att folk med gott samvete kan fortsätta att resa till solen och njuta “så löser vi resten”.

Fortsätt resa till solen och njut!

Uppmaningen från Petter Stordalen är väl precis vad vi frusna nordbor vill höra nu i mörkret och kylan. Därmed inte sagt att vi inte bör ta klimatfrågan på allvar, även om vi hoppas på ny teknik och biobränsle inom en snar framtid. Vingresor ligger också i framkant när det gäller att klimatkompensera. Redan nu går det att välja flyg med biobränsle, men än så länge bara inrikes, då även tåg kan vara ett miljövänligare alternativ. Fritidsresor var tidiga med långresor med tåg och det ser ut att bli en växande marknad för medvetna konsumenter.

På frågan om priserna på Vings charterresor nu kommer att öka i pris efter alla pengar som strömmat ut ur bolaget svarar Stordalen att nej, det är ju det som är det underbara med konkurrens. Efter ett sånt uttalande finns förhoppningen att det blir tvärtom i nystarten, med härliga erbjudanden till låga priser. Billiga charterresor skulle komma precis rätt i tiden, lagom till trista och mörka november som av de flesta bara ses som en transportsträcka fram till jul och nyår. Efter högtiderna fortsätter det med mörker hela januari och februari, så att kunna komma bort en vecka till sol och värme står högt upp på mångas önskelista!

En stor utgift för de flesta att resa

En resa är en stor utgift för de flesta, framförallt under julen då utgifterna brukar vara högre än vanligt. Ett alternativ kan vara att spara in på överdådigt julfirande och skippa julklapparna och istället lägga pengarna på en resa. Men det är inte alla barn som går med på det bytet! Med ett lån finns möjlighet till både och, bara du vet med dig att du kommer kunna betala tillbaka lånet om ett par månader när de höga utgifterna återgått till det normala.

Att passa på när det ändå är skollov och lugnare på jobbet gör att hela familjen verkligen kan koppla av, utan stress från måsten och krav hemifrån. Vi lever i ett så pass stressigt samhälle med högt tempo både för vuxna och barn, så en vecka eller två med sol, värme och gemenskap för hela familjen kan vara precis vad som behövs för att ladda batterierna för alla.