Röd stuga i skogen

Ökat intresse för fritidshus

I år stannar fler svenskar än vanligt kvar i Sverige under sommaren vilket har lett till ett ökat intresse för fritidsbostäder. Bara i maj månad ökade antalet klick på bostadssajten Hemnet med 71 procent jämfört med året dessförinnan. Men samtidigt som intresset ökar minskar utbudet av fritidsbostäder ute till salu.

Årets semester blir inte som vanligt. Utlandsresorna uteblir och svenskarna får spendera sin ledighet i Sverige i stället. Detta har lett till ett ökat intresse för fritidshus. Enligt Hemnets statistik har omkring 16 miljoner klick registrerats på fritidshusannonser under maj månad. Det är i särklass den högsta siffran som någonsin uppmätts för fritidshus.

Erik Holmberg som är marknadsanalytiker på Hemnet har sett ett ökat intresse för fritidshus under en längre tid men de senaste månaderna har intresset skjutit i höjden. Detta beror sannolikt på coronapandemin som fått fler att vilja köpa sig ett fritidshus.

Samtidigt som intresset ökar minskar utbudet

Men samtidigt som fler personer vill köpa sig ett fritidshus är det färre som vill sälja sina bostäder. Normalt publiceras flest fritidshusannonser under maj månad men i år minskade utbudet med hela 36 procent. Mest troligt har de som planerat att sälja valt att skjuta på försäljningen nu när sommarsemestern kommer spenderas i Sverige.

Det blir därmed intressant att se om utbudet ökar igen lagom till hösten.

Ökning för alla bostadstyper

Under våren är det dock inte bara intresset för fritidshus som har ökat, utan för samtliga bostadstyper. Bostadsrättsannonserna ökade exempelvis med 16 procent i maj månad jämfört med samma period förra året. Fritidshusannonserna ökade däremot med hela 71 procent vilket ger en indikation på hur stort intresset varit.

Totalt besöktes Hemnet hela 71 miljoner gånger i maj månad vilket även det är en ny rekordnotering.