Julgran och julklappar

Ny rapport visar: Julhandeln minskar med 1 miljard

År 2022 har kantats av stigande inflation, höjda räntor och skyhöga priser på mat, el och drivmedel. Med sämre marginaler väntas årets julhandel minska kraftigt jämfört med förra året. Enligt Svensk Handel väntas årets julhandel uppgå till 22 miljarder kronor, vilket är en minskning med 1 miljard kronor från förra året.

Svensk Handels rapport visar även att volymerna minskar kraftigt i år. På grund av att stigande inflation räcker pengarna till färre varor än tidigare år. Det får i sin tur konsumenterna att bli mer sparsamma. I år väntas en tredjedel av alla svenskar dra ned på antalet julklappsköp, det är samma siffror som under pandemiåret 2020.

Så håller du nere kostnaderna i jul

  • Köp julklappar på rea. Köp dina julklappar på rea och spara många hundralappar. Det är viktigare än någonsin att vara prismedveten och inte betala mer än nödvändigt för dina julklappar.
  • Dra ned förväntningarna. Är du van att ha en maxad jul med mycket julklappar, enorma mängder julmat och mer därtill? Har marginalerna minskat kan det vara läge att tänka om och dra ned förväntningarna något. Årets julfirande kommer bli dyrare än på många år – då kan det vara bra att hålla lite extra i plånboken.
  • Planera dina inköp. Planera julens alla inköp. På så vis blir det lättare att få koll på kostnaderna och du riskerar inte köpa sådant du egentligen inte behöver.

Låna pengar för att finansiera kostnaderna

Allt fler väljer att köpa större inköp på avbetalning eller med kreditkort. På så vis blir det lättare att sprida ut kostnaderna över tid och spara ihop hela summan. Samtidigt finns det goda möjligheter att köpa varorna helt räntefritt.

Det är även en stor del svenskar som väljer att teckna snabblån för att finansiera sina julinköp. Är du en av dem rekommenderar vi dig att jämföra lånens räntor och villkor innan du skickar in din ansökan. På Låneguiden kan du jämföra räntor från landets populäraste långivare och hitta bästa snabblån för dig.