Kopparmynt och silvermynt

Minskad lust att låna pengar

Räntorna stiger och gör det allt dyrare att låna pengar. Detta har fått tillväxttakten på nya lån att avta rejält. Inte sedan 2006 har tillväxttakten på total utlåning varit så låg som den är idag. Det osäkra läget har gjort hushållen mer försiktiga och att teckna nya lån står inte högst upp på agendan.

Med stigande inflation och höjda räntor har hushållens lust att låna pengar minskat. Den årliga tillväxttakten avseende total utlåning till hushåll uppgick till 4,1 procent, enligt siffror från SCB. Så låg har tillväxttakten inte varit sedan 2006 då SCB:s började sina mätningar.

Hushållens skulder domineras av bolånen som stod för 82 procent av den totala utlåningen, medan konsumtionslånen, exempelvis snabblån och privatlån, bara utgjorde 6 procent av den totala utlåningen. Tillväxttakten för dessa lån var 3,7 procent.

Så påverkas utlåningen av höga räntor

Den främsta orsaken till att utlåningen minskar är stigande räntor. När lånen blir dyrare blir hushållen mindre benägna att teckna stora och dyra lån. Allra mest påverkas bolånen som ofta är på miljonbelopp där några få räntepunkter kan göra skillnad på flera tusen kronor i månaden.

När vi hade låga räntor belånade sig hushållen som aldrig förr och detta får nu konsekvenser i kraftigt höjda räntekostnader i flera år framöver.

Så bör du tänka om du ska låna pengar

Med stigande räntor bör du vara extra försiktig med att teckna nya lån. Om du ändå behöver teckna ett lån, vare sig det gäller bolån eller lån utan UC kommer här 4 tips på hur du bör tänka för att inte riskera hamna i en dyr lånefälla som är svår att ta sig ur.

  1. Låna inte mer pengar än du måste.
  2. Jämför banker och långivare för att hitta det billigaste lånet.
  3. Se till att du har en ordentlig buffert för oförutsedda utgifter.
  4. Ha tillräckliga marginaler för att klara höjda räntor.