Hög med silver- och kopparmynt

Matpriserna fortsätter uppåt

Priserna på livsmedel fortsätter uppåt. Enligt sajten Matpriskollen har priserna stigit med en dryg procent varje månad sedan januari. För enskilda produkter har uppgången varit så hög som 90 procent. Inget tyder på någon förändring i närtid.

Matpriserna har varit ett omskrivet ämne under hela året. Sedan januari har priserna fortsatt uppåt och än finns det inga tecken på att prisuppgången ska avta.

Under det gånga året har livsmedelspriserna gått upp med över 14 procent, enligt sajten Matpriskollen. I september månad ökade priserna med en procent jämfört med månaden dessförinnan. För varje procent som priserna stiger innebär det ca 3 miljarder kronor i ökade kostnader för hushållen varje år.

De prisökningar vi sett i Sverige i år har inneburit omkring 36 miljarder kronor i ökade kostnader på årsbasis.

Minskade marginaler för hushållen

Det är inte bara livsmedelspriserna som ökat, såväl stigande elpriser som höjda räntor och drivmedelspriser påverkar hushållens marginaler.

För en del hushåll har de höjda priserna gjort det svårt att få ekonomin att gå runt och många tvingas skära ned på all form av lyxkonsumtion.

Tips! Behöver du låna pengar för att täcka en akut utgift kan du göra det här på Låneguiden. Jämför och hitta det billigaste lånet för dig.

Stora skillnader mellan olika produkter

Matpriskollen vittnar om ilskna reaktioner från folk som anser att man ljuger när man säger att priserna bara ökat med omkring en procent per månad.

– De tycker att priserna har ökat mycket mer. Och det har de ju, för enskilda produkter. Det vi visar är ett genomsnitt, säger sajtens grundare, Ulf Mazur.

Vissa varor har ökat kraftigare än andra under året, däribland viss typ av kattmat som ökat med hela 90 procent under året. Även en viss sorts smör har ökat från 40 kronor paketet till 54 kronor, det är en uppgång med 35 procent.