Hylla med grönsaker i mataffär

Matpriserna fortsätter att stiga – rekordstor ökning i februari

Matpriserna stiger allt mer och i februari uppmättes den största höjningen sedan Matpriskollen införde sina mätningar. Bara i februari steg priserna med 2,1 procent.

Februari månads prisökning på dagligvaror slår rekord. Aldrig tidigare har priserna stigit så mycket under en månad sedan den oberoende sajten Matpriskollen införde sina mätningar 2015.

Priserna på dagligvaror steg med 2,1 procent under februari, medan prisökningen på enbart mat var ännu högre med 2,5 procent. För att få en uppfattning om hur stor ökning det är kan vi nämna att priserna på dagligvaror steg med 1,1 procent under helåret 2021.

Hittills under årets två första månader har prisökningen på dagligvaror varit 3,4 procent, sett över en tolvmånadersperiod är den siffran 15,2 procent och 17,8 procent för mat.

Skenande matpriser – stort problem för många

Stigande matpriser har varit ett stort problem för många svenskar och ett ännu större problem blir det för hushållen vars ekonomi inte går runt på grund av prisökningarna.

– Det går inte ihop för många. Det börjar bli ett problem som politiker behöver göra något åt, särskilt för exempelvis ensamstående med barn. De som har det tuffast måste ha mat på bordet, säger Matpriskollens grundare, Ulf Mazur.

Tips! Se över dina utgifter och samla lån och krediter i ett större samlingslån. På så vis kan du sänka dina räntekostnader och få pengarna att räcka längre varje månad.

Priserna ser ut att fortsätta stiga

För varje procent matpriserna stiger innebär det ökade kostnader på tre miljarder kronor för svenska konsumenter. Med stigande priser blir vi allt fattigare – dessvärre ser denna negativa utveckling ut att fortsätta.

I januari månad höjde Coop sina priser rejält och nu följer flera andra matkedjor efter. Nyligen höjde City Gross sina priser med i genomsnitt 3,2 procent, Willys med 3 procent och Hemköp med 2,9 procent. Icas senaste höjning var något mindre med 2 procent.