Kopparmynt och silvermynt

Låneguidens 5 bästa spartips

Med en höjd styrränta, inflation på över 7 procent och en allmän prisökning är det många som har svårt att få ekonomin att gå runt. Lyckligtvis finns det små beteendeförändringar att göra för att spara lite mer pengar varje månad. Kanske tillräckligt för att just du ska få ekvationen att gå ihop.

Genom att se över hela din ekonomi och vilka utgifter du har varje månad kan du identifiera områden där du kan hålla nere på kostnaderna. Även små kostnader i vardagen kan ge stora effekter på lång sikt.

Här kommer Låneguidens 5 bästa spartips.

1. Samla dyra lån

Sitter du på dyra smålån och krediter finns möjlighet att samla dessa i ett större lån med lägre ränta. Utöver lägre ränta slipper du betala dyra aviavgifter för respektive lån som även det bidrar till en högre totalkostnad.

Genom att samla lån får du en klart lägre månadskostnad och pengarna du sparar kan du använda till att förgylla vardagen eller förtidslösa ditt lån.

Ett samlingslån är i grunden ett privatlån med lägre ränta än både snabblån och kontokrediter. Eftersom du kan spara pengar varje månad förbättrar du även din kreditvärdighet. På sikt förbättrar det dina möjligheter att beviljas billiga lån när du lånar pengar.

2. Handla varor till nedsatt pris

Behöver du uppdatera garderoben eller köpa något till hemmet gör du bäst i att handla varor till nedsatta priser. Ta del av sommarreor, utförsäljningar och dylikt för att spara pengar.

Se även till att jämföra priser från olika återförsäljare för att inte betala mer än nödvändigt för just din produkt.

3. Ta med matlådor till jobbet

Distansarbete har blivit vanligare, men det finns många som behöver ta sig in till sin arbetsplats varje dag. Är du en av dem finns det pengar att spara på att ta med matlådan till jobbet i stället för att köpa lunchen ute.

Bara över en månads tid kan du spara över 1 000 kronor på att ta med dig lunchen till jobbet i stället för att köpa den ute.

4. Sänk dina elkostnader

Elpriset är just nu skyhögt och genom att minska din elförbrukning kan du spara en hel del pengar. Utöver att göra ett aktivt val och välja den billigaste elleverantören för dig kan du byta ut glödlampor till energisnåla alternativ, stänga av elektronik när den inte används och täta fönsterkarmar för att bibehålla värmen inne i din bostad. Du kan även slå på diskmaskinen på kvällen när elpriset är lägre i stället för direkt efter middagen.

Det finns helt enkelt mycket du kan göra för att minska din energiförbrukning och därmed spara pengar.

5. Lämna bilen hemma

Det är inte bara elpriset som stigit kraftigt den senaste tiden, utan även bränslepriset. Undvik att ta bilen när du inte behöver den och samåk gärna med vänner när det är möjligt. Då delar ni på bränslepriset och kan spara pengar.