Brev från Kronofogden

Kronofogden mottar skarp kritik

Kronofogden får ta emot kritik frå Justitieombudsmannen för långa handläggningstider. Den som ansökt om betalningsföreläggande via manuell väg har ibland fått vänta i fyra månader innan ärendet ens registrerats. Det skriver DN. Enligt myndigheten beror den långa handläggningstiden på ett byte av it-system som var krångligare än man först trott.

Den som vill driva in skulder med hjälp av Kronofogden kan ansöka om ett så kallat betalningsföreläggande. En ansökan kan skickas in på två olika sätt: antingen på manuell väg eller med maskinella ansökningar. Nu visar det sig att maskinella ansökningar hanterats betydligt snabbare än de ansökningar som kommit in på manuell väg. Nu får myndigheten allvarlig kritik frå Justitieombudsmannen för att ha brutit mot likabehandlingsprincipen.

Tog fyra månader innan ärenden registrerades

Den som har ansökt om betalningsföreläggande via manuell väg har många gånger fått vänta mellan tre och fyra månader bara för att få sitt ärende registrerat. En sådan långsam hantering kan få förödande konsekvenser för den som väntar på pengarna.

Kronofogden tar emot kritiken och är medvetna om att handläggningstiderna varit långa. Myndigheten produktionsdirektör, Eva Carlquist ber om ursäkt till drabbade kunder och man har förståelse för att detta kan slå hårt mot den som inte får sina pengar.

Byte av it-system orsaken till förseningarna

Kronofogden menar att de långa handläggningstiderna beror på att ansökningarna ökade i samband med att myndigheten bytte it-system. Man gjorde då ett komplicerat byte av två stordatorer vilket ledde till att man inte kunde hantera lika många ansökningar.

Det är inte heller orimligt att vi kommer få se ett ökat antal ansökningar framöver heller. Coronapandemin har lett till att många människor får svårt att betala sina privatlån, lån utan UC, snabblån, och andra skulder i tid. I längden kan dessa skulder leda till ett betalningsföreläggande.

Enligt Eva Carlquist var det svårt att på förhand veta hur komplicerat bytet av datorerna skulle bli.

– Vi gjorde allt vi kunde men lyckades inte förutse det, säger hon.

Foto: Pressbild/Kronofogden