5 staplar med mynt

Kraftig prischock lagom till semestern

De senaste månaderna har priserna stigit på alltifrån livsmedel till drivmedel och el. Den kraftiga prishöjningen riskerar även leda till högre priser på resor, restaurangbesök, turistattraktioner och mer därtill.

Först två år av pandemi och nu ett krig i Ukraina. Det osäkra läget i Europa riskerar leda till kraftigt höjda priser inom hotell, restaurang, och turistattraktioner.

Med rekordhöga priser på alltifrån el till drivmedel och livsmedel ökar inte bara kostnaderna för privatpersoner, utan även företagen. Det förändrar förutsättningarna för att kunna bedriva sin verksamhet och i många fall behöver priserna för konsumenterna höjas.

Jonas Siljhammar som är vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita är dock inte säker på att höjda priser räcker för att rädda företagen. I en intervju med DN säger han att det finns en gräns för hur mycket priserna kan höjas innan företagen tappar kunder. I tider som dessa tenderar många att hålla hårt i plånboken.

Flera sätt att finansiera resor på

Som privatperson kan du finansiera din semester på många olika sätt. De allra flesta sparar ihop pengar under året medan andra väljer att teckna ett snabblån för att finansiera resan som man sedan återbetalar efter semestern.

Hur svenskarna kommer finansiera semestern i år, och hur stor del av den totala inkomsten som kommer spenderas på semestern är ännu oklart. Mycket beror nog på hur det osäkra läget påverkar priserna under våren och försommaren. Fortsätter drivmedel och livsmedel stiga i pris finns det mycket som tyder på att fler väljer att hålla hårt i sina pengar och inte spendera allt för stor andel under ledigheten.

Undvik att skuldsätta dig

Med ett så pass osäkert läge i Europa bör du undvika att försätta dig i allt för djup skuldsättning. I de fall priserna fortsätter att stiga kan du få svårt att betala dina skulder.

Försök att ha goda marginaler mellan inkomst kontra utgifter för att inte prishöjningarna ska påverka din ekonomi. Spara även ihop till en extra buffert att använda i nödsituation.