Kortsiktiga lån

Kortsiktiga lån som inte betalas tillbaka kan bli en dyr affär

Många lånar på sommaren

Sommarhalvåret är en period då många tar på sig dyra konsumtionslån för att klara utgifterna inför, och under, semestern. I Jönköpings län steg skulden hos kronofogden med 2,3 procent för invånarna.

Att lösa en tillfällig ansträngd ekonomiska period med s.k konsumtionslån som blancolån och kontokrediter är något som fler och fler svenskar gör under sommarmånaderna. Denna sorts lån har oftast högre räntor och kan bli dyra om man inte betalar tillbaka enligt utsatt tid, eller tar ett lån med lång löptid.

Ett bra sätt att få översikt är att jämföra privatlån för att hitta det som passar bäst med ränta och andra viktiga aspekter.

Konsumtionslån ökar

Enligt SVT så betalar hushåll med stora konsumtionslån i snitt en fjärdedel av sin totala inkomst till ränta och avbetalning. Konsumtionslån har sedan 2016 ökat i Sverige och växer med ca sju procent per år. Konsumtionslån utgår idag ca 18 procent at den totala skulden som hushåll har.

– Under sommaren är det viktigt att inte lockas med i konsumtionshetsen. Har du inte råd med en resa idag är sannolikheten stor att du inte heller senare har råd med kostnaden för resan plus ränta, säger Magnus Månsson, vd på Visma financial solutions.

Ett annat alternativ till konsumtionslån är snabblån som är mindre lån med en kortare löptid än vanliga blancolån. För att hitta det mest fördelaktiga lånet kan man även enkelt jämföra snabblån

Färre personer har skulder

Över 9 600 boenden i Jönköpings län har skulder till Kronofogden. Den totala skulden till Kronofogden i Jönköpings län uppgick vid årsskiftet till 1,7 miljarder kronor, vilket är en ökning med 2,3% jämfört med fjolåret. Det är dock färre personer som har skulder nu, jämfört med ett år tidigare.

Att ta lån kan i många fall vara nödvändigt, men det är viktigt att ha en tydlig avbetalningsplan och ha räknat på den totala lånekostnaden innan man tar lånet.