Vit motorbåt på havet

Intresset för motorbåtar stiger – så även priserna

Under pandemins första år blev svenskarna allt mer båtintresserade. När utlandsresor ställdes in fick hushållen i stället hitta andra sätt att förgylla semestern på.

Det nyfunna intresset ledde till en rusning efter båtar och med det följde en kraftig prisökning.

Priserna för begagnade båtar ökar

Trots att vi kan resa igen har priserna på begagnade båtar fortsatt att stiga. Enligt siffror från Blocket låg medianpriset för en motorbåt på 85 000 kronor i maj förra året. I år ligger den siffran på 95 750 kronor.

Så finansierar du din motorbåt

Har du liksom tusentals andra svenskar planer på att skaffa en båt? Vilken typ av båt som passar dig beror bland annat på hur du har tänkt använda den och i vilka vatten. Även din ekonomi sätter gränsen för vilka båtar som är aktuella för dig.

Allra bäst är att köpa båten kontant – då slipper du betala av något lån varje månad. Den möjligheten finns dock inte för alla och då behöver du hitta andra finansieringsmöjligheter.

1. Låna pengar online

Har du inte möjlighet att betala hela båten kontant kan du alltid låna pengar online för att täcka upp för den återstående delen. Jämför långivarnas räntor och villkor innan du bestämmer dig för att säkerställa att du inte betalar mer än absolut nödvändigt.

2. Teckna ett båtlån

Idag finns möjlighet att teckna ett båtlån där båten utgör säkerhetn för lånet. Med ett sådant lån kan du få ned dina räntekostnader än om du tecknar motsvarande lån utan säkerhet.

Tänk på! Vid ett lån med säkerhet behöver du vanligtvis betala en kontantinsats på minst 20 procent.

3. Ta hjälp av en familjemedlem

Har du någon familjemedlem du kan låna pengar av är det att föredra. Du slipper då räntekostnaderna och har vanligtvis en mer generös återbetalningstid. Ett tips är dock att sätta upp en betalningsplan och betala skulden så snabbt du kan – det rör sig trots allt fortfarande om ett lån.

4. Bli delägare i en båt

Gå ihop med kompisgänget och köp en båt tillsammans. Då är ni flera som delar på kostnaderna som medföljer i form av service, försäkring, båtplats och dylikt. På så vis kan du hålla nere på kostnaderna samtidigt som du får njuta av båten och glädjen den ger.