Man betalar med kort i kortterminal

Inför sportlovet – ska jag betala i lokal valuta eller i svenska kronor?

Många åker iväg på skidsemester under sportlovet. Men en resa till ett vintrigt Alperna för en hel familj är inte helt kostnadsfritt. Skidutrustning, liftkort, mat och boende gör att kostnaden sticker i väg till tiotusentals kronor. Därför kan det vara bra att tänka till lite extra innan du drar betalkortet. Om du betalar i lokal valuta istället för SEK kan du spara drygt 600 kronor på bara skidhyra och liftkort.

Så mycket pengar kan du spara genom att betala i lokal valuta

  • Boende: 600 kronor.
  • Mat: 420 kronor.
  • Flygtransfer: 140 kronor.
  • Shopping: 300 kronor.

* Siffrorna är baserade på ett hushåll med två vuxna och två barn.

Sportlovet är en välbehövlig paus mitt i vintern då 1,5 miljoner skolelever är lediga i en vecka. För många familjer innebär det en resa till varmare breddgrader, men med tanke på den milda vintern är det nog även många som planerat för en härlig skidsemester i Alperna.

Av klimatskäl och logistiska skäl har inte alla skolelever sportlov samtidigt. I stället är ledigheten utspridd under flera veckor. I Västergötland har skoleleverna redan gått på ledighet medan barnen i norra Sverige får vänta till i början av mars.

Att resa bort mitt i vintern, bara ett par månader efter jul, kan för många familjer vara en ekonomisk prövning. Därför behöver du tänka till lite extra innan du använder pengarna på resan. Bara genom att använda rätt valuta i utlandet finns det pengar att spara.

Använd alltid lokal valuta framför svenska kronor

Många semestersvenskar drar sitt kort och betalar sina köp utan att fundera över vilken valuta de betalar i. Är du en av dem riskerar du att gå miste om hundratals kronor.

När du är på resa, oavsett vilket land du är i, ska du alltid betala i den lokala valutan. Det gäller både när du betalar med kort och tar ut pengar i bankomat. I nästan alla fall är det billigare än att betala i svenska kronor.

När du använder kortet utomlands finns ofta en tjänst där valutakursen redan är bestämd vid köptillfället. Du får då ett kvitto med beloppet fastställt i svenska kronor. För många ses detta som något positivt eftersom det är lätt att få en överblick över vad saker och ting kostar. Men faktum är att tjänsten inte är så bra som den verkar. Betaltjänstföretaget bakom tjänsten kan nämligen själva sätta en egen valutakurs som är mycket högre än om du handlat i lokal valuta. När du handlar i lokal valuta är det din svensk bank som sköter växlingskursen.

Butiker, restauranger och liknande som använder tjänsten är skyldiga att informera dig om att du även kan betala i lokal valuta. Om du inte får den informationen kan du själv be om att få betala i lokal valuta.

Även när du tar ut pengar i automat ska du ha möjlighet att välja mellan olika valutor.

Spara mellan 3–5 procent på varje köp

Så hur mycket kan du egentligen spara på att använda den lokala valutan framför svenska kronor?

– Det kan skilja mellan 3 och 5 procent om man väljer inhemsk valuta i stället för den lokala valutan beroende på att det går massa transaktioner och växlingar när den här transaktionen ska ske, säger Ingela Gabrielsson, till Expressen.

Exempel

En familj med två vuxna och två barn reser till Val Thorens i en vecka och betalar 12 500 kronor för skidhyra plus liftkort. Skulle de betalat köpet i inhemsk valuta hade de sparat 625 kronor.

12 500 kr X 5 % = 625 kr.

Fler tips på hur du kan spara pengar när du använder kort och kontanter på resan

  • Ta inte ut pengar på flygplatsen. Mång bankomater på flygplatser ger dig inte möjlighet att välja valuta. I stället har de en fast växlingskurs som inte är särskilt förmånlig.
  • Ta ut pengar i utländska bankomater. Svenskar gillar att ta med sig kontanter på resan, men oftast är det billigare att ta ut pengarna när du befinner dig på resmålet. Valutakursen i utländska bankomater är oftast bättre än på svenska växelkontor. Om du däremot åker till ett turisttätt resmål kan det vara bättre att ta ut pengar innan resan. Bankomaterna på sådana platser har ofta högre växlingskurser.
  • Jämför kortvillkoren. Har du flera betalkort bör du ta reda på vilket som är förmånligast på resan. En del banker har både valutaväxlingspåslag och uttagsavgift när du befinner dig utomlands.