Flera eurosedlar av olika valör

Hushållens lån fortsätter att växa

Hushållens skulder ökade under augusti månad och uppgår idag till sammanlagt över 4 600 miljarder kronor. Störst del utgörs av bolånen som ökade med 18 miljarder på bara en månad.

I ett antal år har hushållens sammanlagda skulder fortsatt att växa. Störst del utgörs av bolånen men även konsumtionslånen blir större och bidrar till utvecklingen. De senaste siffrorna från SCB visar att ökningen fortsatte i augusti med 0,1 procent jämfört med juli månad. Den årliga tillväxttakten är numera 6,4 procent, förra året låg den på 5,2 procent.

Skulder på över över 4 600 miljarder kronor

Hushållen sammanlagda skulder uppgick till 4 627 miljarder kronor i augusti, vilket är en ökning med 22 miljarder kronor jämfört med föregående månad och en ökning med 277 miljarder kronor jämfört med augusti året dessförinnan.

Av den sammanlagda skulden på drygt 4 600 miljarder uppgår bolåneskulderna till närmare 3 800 miljarder kronor. Det är en ökning med 231 miljarder kronor på ett år och omkring 18 miljarder kronor jämfört med juli månad.

Så kan du sänka dina lånekostnader

Det finns många tillvägagångssätt för att sänka dina lånekostnader och därmed också bli mindre räntekänslig.

  • Samla lån och sänk dina räntekostnader. Samlar du dina dyra högkostnadskrediter kan du sänka dina månadskostnader avsevärt och få mer pengar över i plånboken varje månad.
  • Låna inte pengar om du inte behöver. Det är inte gratis att låna pengar. Undvik därför att låna mer än du behöver.
  • Prioritera dina avbetalningar. Genom att prioritera dina avbetalningar blir du skuldfri snabbare. Har du lån med rak amortering sjunker dina räntekostnader i takt med att du betalar av på ditt lån.
  • Jämför långivarnas erbjudanden och teckna det billigaste lånet. Kostnaderna för ett lån varierar mellan låntagarna. Ha därför för vana att jämföra utbudet åt och välj det billigaste lånet.
  • Låna med en medsökande och beviljas lägre ränta. Med en medsökande på lånet ökar långivarens trygghet och därmed även din möjlighet att beviljas lån med låg ränta.