Flera eurosedlar av olika valör

Hushållen väljer nischbanker framför storbanker när de lånar till konsumtion

SCB har tittat närmare på svenska konsumtionslån. Det framgår tydligt att nischbankerna dominerar medan storbankerna tappat marknadsandelar de senaste tio åren. Nischbankerna står idag för över 60 procent av hela marknaden.

Konsumtionslånen har vuxit kraftigt de senaste åren. Mellan åren 2010-2021 ökade lånen med 81 procent – där de allra flesta lånen ges av nischbanker.

SCB har tittat närmare på vilka finansiella grupper som står bakom lånet och det är tydligt att nischbankerna dominerar i jämförelse med storbankerna. Nischbankerna stod för 63 procent av tillväxten de senaste åren, medan storbankerna stod för 28 procent.

Tips! Jämför lån hos flera av landets ledande långivare inom konsumtionslån och hitta det billigaste alternativet för dig.

Flera anledningar till varför konsumenterna väljer nischbankerna

Det kan finnas flera anledningar till varför fördelningen ser ut som den gör. Storbankerna har i regel satsat mindre på konsumtionslån, dvs lån utan säkerhet, medan nischbankerna lagt stort fokus på lånetypen.

Många mindre banker erbjuder även smarta och digitala processer som gör det enkelt att ansöka och få lånet utbetalt. Storbankerna har vanligtvis lite längre svarstider och du kan tvingas vänta någon dag extra på att få lånet utbetalt.

I SCB:s statistik över konsumtionslån ingår konto- och kortkrediter, privatlån och handpenningslån, däremot inte snabblån och sms lån.

Så skiljer sig konsumtionslån från andra typer av lån

Konsumtionslån är lån utan säkerhet – det innebär att du inte behöver något föremål som säkerhet för att låna pengar. Fördelen med detta är att du kan använda pengarna till vad du vill – vare sig du vill betala räkningar, köpa en resa eller göra något annat.

Eftersom du saknar säkerhet för lånet innebär det en ökad risk för långivaren vilket resulterar i högre ränta än om du lånat med säkerhet. Allra högst kostnader är det för mindre lån, även kallat snabblån eller sms lån. För de allra minsta lånen är det inte ovanligt med en ränta på omkring 40 procent.