Hylla med grönsaker i mataffär

Högre matpriser – så påverkas konsumenterna

Det senaste året har priserna på såväl mat som alkoholhaltiga drycker skjutit i höjden. Vissa livsmedel såsom kaffe och tomat har ökat med så mycket som 30 procent. De kraftigt stigande priserna har fått en direkt påverkan på hushållens ekonomi och lett till ett förändrat beteende i hur svenskarna handlar.

Allt fler svenskar väljer numera att leta efter kampanjvaror och köpa varor från butikskedjornas egna märken i högre utsträckning. Även lågpriskedjan Lidl har märkt hur kunderna strömmar till butikerna på ett sätt man inte gjorde före de kraftiga prishöjningarna.

Även Willys har märkt av hur kunderna efterfrågar vissa varor mer än andra. Bland annat har försäljningen av snabbnudlar och småpizzor tagit fart – även lågprismärken av pasta och konserver har blivit populärare livsmedel när priserna stigit.

I takt med att priserna stiger på livsmedel, el och drivmedel minskar marginalerna i hushållens ekonomi. I vissa fall väljer hushållen att låna pengar för att frigöra mer kapital. Det kan exempelvis handla om att lösa en oförutsedd akut utgift som inte går att lösa på annat sätt. Den som gör det bör dock vara medveten om att med ett lån minskar marginalerna ytterligare – därför är det också viktigt att jämföra långivarnas räntor för att inte betala mer än nödvändigt.

Så håller du nere matkostnaderna

Högre matpriser påverkar alla – men det finns faktiskt sätt att hålla nere matkostnaderna på. Förutom att handla i lågprisbutiker och på extrapris finns det en rad andra knep att ta till.

1. Storhandla för hela veckan

När du storhandlar minskar du risken att köpa sådant du egentligen inte behöver vilket är lätt hänt om du går till affären varje dag. Förutom möjligheten att spara lite pengar sparar du även tid du kan lägga på annat.

2. Baka eget bröd

Bröd är en vara som stigit i pris det senaste året. Börja baka eget bröd och spara pengar. Förutom att det är billigare att baka eget är det oftast mycket godare.

3. Undvik utematen

Blir det många uteluncher på jobbet eller en pizza på fredagskvällen? Undvik utematen och laga eget i stället. Bara genom att ta med dig matlådor till jobbet varje dag kan du spara tusentals kronor varje år.

4. Ta tillvara på det du har i kylen

Oftast har vi en hel del rester i kylen. Kanske blev det en tomat över från gårdagens middag eller ett par potatisar från dagen innan det. Ta tillvara på det du har i kylen och laga mat på det. Får du ihop en maträtt på det du har över sparar du lite pengar samtidigt som du bidrar till minskat matsvinn.