Låna pengar till kläder

H&M lanserar ny tjänst – ska börja hyra ut kläder

H&M lanserar en ny tjänst där de ska hyra ut kläder till medlemmar. De kläder som kommer att vara aktuella för uthyrning är utvalda plagg ur Conscious Exclusive-kollektionen. Enligt H&M är uthyrningen av kläder plus möjligheten att få kläder lagade i syatején ett viktigt led i förändringen mot en “cirkulär modeframtid”. H&Ms butik på Sergels Torg i Stockholm kommer att vara först ut med uthyrning av kläder i butikskedjan och det är också där syateljén kommer att finnas.

H&M är dock inte först ut med konceptet, Gina Tricot har redan en butik i Göteborg där du kan hyra festkläder och de planerar att inom kort öppna tre butiker till. Gina Tricot har även ett samarbete med Scorett där du kan hyra matchande festskor. Studier visar att i framtiden kommer allt fler att satsa på att hyra mode istället för att köpa och den nya hållbara trenden förutspås vara ledande inom tio år.

Spara pengar och skona miljön

Det nya tänket med att hyra istället för att köpa går helt i linje med hållbarhetstanken för att skona miljön. Ofta köper vi något i panik för speciella tillfällen såsom bröllop, studenten och födelsedagar som sen kanske bara blir hängande i garderoben. Kan vi då istället hyra det så skonas inte bara miljön utan även den egna plånboken.

En annan bra idé är de klädbytardagar som poppat upp i lite överallt, inte bara i storstäderna utan över hela landet. Ofta byts fem eller tio plagg per person, och barnkläder är något som varit mycket populärt att byta. Blir det kläder över som inte blivit utbytta så skänks de till någon närliggande second hand. Det blir så att säga en win-win-affär för alla.

Ytterligare sätt för att spara både pengar och miljön är att gå med i en bilpool där man får tillgång till bil men slipper både skatt och försäkring. Som medlem i en bilpool betalas istället en fast månadskostnad samt för den tid och antal kilometer som bilen används. I en bilpool finns det dessutom större möjlighet att satsa på en mer miljövänlig bil eftersom det är många som delar på kostnaden.

Bakluckeloppisar är också något som blivit väldigt poppis igen. Det ger en möjlighet att göra sig av med saker som inte används längre, och samtidigt tjäna en slant på dem. Förra årets julklapp var just något återbrukat eller något från second hand, en julklapp som visar både på omtanke och miljötänk.

Några spartips för plånboken och miljön:

  • Hyr festkläder och skor
  • Gå på klädbytardagar
  • Bli medlem i en bilpool
  • Delta i bakluckeloppis
  • Handla dyra produkter på rea

Satsa på kvalitet – håll koll på Black Friday och andra reor

Ett annat sätt att spara både pengar och miljö på är att från början satsa på kvalitet. Det blir förstås en större utgift till att börja med, men oftast billigare i längden. Nu när Black Friday närmar sig är det bra att se över dyrare inköp som ändå måste göras inom en snar framtid. Planera vad som ska inhandlas och kolla upp originalpriserna redan nu. När Black Friday sedan kommer kan du snabbt se hur mycket du tjänar på de olika inköpen.

Om det är mycket som ska inhandlas på samma gång, ni kanske planerar att byta ut alla vitvaror eller renovera badrummet, kan det löna sig att ta ett lån. Om besparingen ni gör genom rean är större än räntan för lånet har ni tjänat på att låna pengar.

Vitvaror är ett bra exempel på produkter som säljs till väldigt förmånliga priser under Black Friday. Nyare modeller är dessutom bättre för både miljön och plånboken. En äldre spis eller frys drar mycket ström och blir i längden mycket dyr att äga. De nya modellerna är energisnåla vilket sänker dina kostnader, återigen en win-win-affär!