inflation och deflation förklarat av Expressens Låneguide

Hårdare granskning av konsumentkreditinstituten är att vänta

Konsumentverket intensifierar sin tillsyn av konsumentkreditinstitutens kreditprövningar för att minska risken att svenska låntagare hamnar hos Kronofogden. Var femte låntagare som tecknar konsumtionslån hos mindre långivare får ett inkassokrav. Motsvarande siffra hos storbankerna är en av hundra.

Hushållens växande skulder är ett återkommande problem i Sverige. Många gånger leder lånen till inkassokrav och sedan Kronofogden. Nu visar en analys av just Kronofogden och Finansinspektionen att var femte låntagare hos något av landets konsumentkreditinstitut får ett inkassokrav. Motsvarande siffra hos storbankerna är bara en av hundra.

40 procent hamnar hos Kronofogden

Omkring 40 procent av alla låntagare hos dessa konsumentkreditintitut kan inte betala sina inkassokrav och hamnar slutligen hos Kronofogden. Det är 6 gånger vanligare att hamna hos Kronofogden om låntagaren dessutom tecknat ett lån hos en mindre bank, och 20 gånger vanligare än hos någon av storbankerna.

Ska granska konsumentkreditinstitutens kreditprövningar

En orsak till att fler hamnar i ekonomiska trångmål efter lån hos konsumentkreditintituten tycks vara bristande kreditprövningar. Mindre aktörer erbjuder ofta det som kallas för lån utan UC, det vill säga ett lån där inte UC gör kreditprövningen.

Många gånger är det lättare att beviljas ett lån utan UC då låntagarens kreditvärdighet hos UC inte står i vägen för lånet. Däremot riskerar det slå hårt mot den låntagare som tecknar ett lån utan att ha tillräckligt bra ekonomi för att hantera lånet.

För att få bukt med problemet ska nu Konsumentverket intensifiera sin tillsyn av konsumentkreditinstitutens kreditprövningar. Det framgår i ett pressmeddelande. Man kommer även fortsätta granska kreditgivarnas marknadsföring så den inte bryter mot gällande lagstiftning.

Många vill se gemensamt kreditregister

Flera aktörer på den svenska lånemarknaden har efterfrågat ett gemensamt kreditregister dit alla kreditupplysningsföretag rapporterar. På så vis skulle det inte löna sig att låna utan UC och riskerna att fel personer beviljas ett lån skulle minska avsevärt. Huruvida ett sådant register kan införas på den svenska marknaden i närtid återstår att se.