Flygplan i luften

Förändrat resemönster efter pandemin

Många hushåll planerar för höst- och vintersemester på varmare breddgrader. Tidningen Dagens Nyheter har varit i kontakt med flera resebolag som vittnar om ett högre resetryck och ett förändrat resemönster.

Efter pandemirestriktionerna har resebokningarna inför höst- och julledigheterna börjat trilla in. Trots en allt mer pressad ekonomi vittnar resebolagen om många nya kunder där allt fler väljer att boka längre resor än tidigare.

Flygbranschen har präglats av såväl flygstrejk som passkaos och pandemirestriktioner men nu syns en ljusare framtid för charterbolagen. Enligt Vings kommunikationschef, Claes Pellvik, är många fortsatt ressugna, särskilt de som inte kom iväg i somras på grund av strejk och problem med tillverkningen av nya pass.

Idag är resor till höstlovet näst intill fullbokade.

Dyrare att boka tätt inpå avresa

Under pandemin valde många att boka sent för att invänta läget och se hur pandemin utvecklade sig. Det är fortsatt många som bokar resor tätt inpå avresa men allt fler börjar ha längre framförhållning – numera för att säkra prisbilden.

Det har blivit dyrare att boka sin resa sent, särskilt för den som väljer att paketera sin resa själv. Priserna på hotell kan variera kraftigt från dag till dag om du väljer att boka nära avresedatumet.

Tips! Blir din resa dyrare än först planerat kan du välja att låna pengar utan UC för att finansiera delar av kostnaden. Då kan du välja att dela upp betalningen över ett par månader och göra den mindre kännbar. Tänk dock på att det tillkommer ränta som höjer totalkostnaden ytterligare. Ha för vana att jämföra räntor och villkor mellan olika långivare för att säkerställa att du hittar det billigaste lånet utan UC.

Längre reselängd blir allt populärare

En spaning som resebolagen gjort är att allt fler svenskar väljer att boka längre resor än tidigare. Reselängder på 3-4 veckor är populärare nu än innan pandemi. En teori till varför det ser ut på det sättet är att hushållen sparar in på omkostnader hemma, såsom dyr el.

Försäljningen av resor är klart högre än samma period förra året – däremot är det fortsatt lägre nivåer än innan pandemin.