Kopparmynt och silvermynt

Finansinspektionens varning till dig som samlar lån

Många väljer att samla sina lån för att sänka sina månadskostnader. Nu kommer dock Finansinspektionen med en varning om att samlingslånen riskerar bli en dyr historia.

Att teckna ett litet snabblån kan vid en snabb återbetalning vara relativt fördelaktigt. Problemet är dock att snabblånen ofta växer sig större på grund av uteblivna betalningar och för att lösa problemet väljer många att teckna nya snabblån. Flera snabblån blir snabbt mycket dyra.

Ett sätt att klara av månadskostnaderna har därför blivit att samla sina lån i ett större privatlån med lägre ränta vilket resulterar i en lägre månadskostnad. Nu kommer dock Finansinspektionen med en varning om att samlingslånen riskerar att bli dyrare eftersom avbetalningstiden ofta är längre än för låntagarnas tidigare lån.

– Det är lätt att missa att den totala kostnaden ökar om du bara tittar på månadskostnaden, säger Therese Wieselqvist Ekman som ansvarar för finansiell folkbildning på Finansinspektionen, i en intervju med SvD.

Räkna på totalkostnaden för att inte betala mer för ditt samlingslån

När du lånar pengar är det framför allt tiden det tar att betala av lånet som avgör hur dyrt det blir. Därför är det viktigt att du räknar på den totala kostnaden när du samlar dina lån så inte totalkostnaden riskerar bli högre än för dina tidigare lån.

För vissa kan dock en lägre månadskostnad vara det primära för att överhuvudtaget kunna betala av skulden varje månad, och då kanske en högre totalkostnad spelar mindre roll. I slutändan är det upp till dig som låntagare att fatta ett beslut om hur du vill lägga upp din ekonomi. Men genom att vara medveten om riskerna när du samlar dina lån kan du fatta ett välgrundat och bra beslut utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Utöka bolånet och betala av dina skulder

I de fall du har ett bolån kan det många gånger löna sig att utöka bolånet för att betala av skulderna. Räntan på bolån är klart lägre än för både snabblån och privatlån.

Tänk på! Ett utökat bolån kan komma att påverka din amorteringsgrad.