låna till Köpa bostad utomlands.

Drömmen om att Köpa hus utomlands

Att köpa ett hus vid medelhavet har nästan blivit folkligt, så många svenskar är det som har förverkligat drömmen. I mitten på 90-talet sjönk priserna kraftigt längs solkusten i Spanien och det går fortfarande att göra riktiga fynd. Franska rivieran, Côte d’Azur, är lite dyrare generellt men bjuder på hög livskvalitet i städer som Nice, Monte Carlo och Cannes.

Så finansierar du ett bostadsköp utomlands

Att köpa ett hus eller en lägenhet i till exempel Spanien, Portugal, Frankrike eller i Italien är görbart även om du inte har besparingar som täcker hela utgiften. Många svenska banker kan hjälpa dig att finansiera ett bostadsköp utomlands. Räkna med att du kan behöva en större kontantinsats, det gäller särskilt om banken bedömer att det är svårt att värdera fastigheten. Det är också svårt att hitta en svensk bank som accepterar en utländsk fastighet som säkerhet för lånet. Det kan du lösa om du till exempel har ett hus i Sverige som inte är så högt belånat och som därför kan fungera som säkerhet. Även andra tillgångar kan belånas om du vill låna pengar till ett bostadsköp utomlands. Ju mer eftertraktat läget är, desto lättare brukar det vara att få ett förmånligt lån för en fastighet utanför Sveriges gränser.

Ett annat alternativ är att ansöka om ett lån i banken på orten där du planerar att köpa en bostad. Ofta kan du få hjälp med att hitta en bra långivare genom mäklaren som förmedlat affären. Räntorna är mycket låga i Sverige idag men det kan löna sig att jämföra lån hos banker i olika länder även om du har möjlighet att låna på hemmaplan. Den stora fördelen är att du då kan använda bostaden du köper som säkerhet för lånet. Men räkna med att amorteringskravet kan vara betydligt högre än när du lånar till en bostad i Sverige.

Om du behöver göra affär snabbt

Ibland gestaltar sig livet på ett sådant sätt att man måste gripa ett tillfälle i flykten och agera för att det inte ska försvinna. Låt oss säga att du hittar drömhuset under en semester. Om känslan är den rätta och du förstår vad du ger dig in på kan det vara läge att slå till direkt. Du måste inte åka hem till Sverige först och prata med din bank för att kunna genomföra köpet. Vanligtvis börjar man med att betala en handpenning. Har du inte till handpenningen kan du ansöka om ett vanligt privatlån, då har du pengarna inom ett par dagar. Har du rätt förutsättningar kan du låna flera hundra tusen kronor på det sättet. Du kan ansöka om ett lån med bättre ränta i ett senare skede och lösa privatlånet du tog till handpenningen, ifall räntan är hög.

Tips till dig som funderar på att köpa bostad utomlands

Den svenska kronkursen är idag låg, historiskt sett. Om du gör bedömningen att kronan kommer att stiga till mer normala nivåer kan det vara en bra idé att avvakta innan du växlar kronor och köper en bostad i en valuta som är högre värderad.

I Sverige säljs de flesta fastigheter efter budgivning med flera intressenter. priset blir i nio fall av tio högre än det som anges i fastighetsannonsen. I sydeuropa är det ofta tvärtom! Är du beredd att betala det angivna priset så är huset ditt direkt och det finns ofta möjlighet att förhandla ner priset.

Många svenska mäklarbyråer har arbetat med fastighetsförsäljning i områden utomland som är populära bland svenskar. Det kan vara ett tryggt val då varje land har sina egna lagar och skatter och sin administration som kan vara svåra att sätta sig in i på egen hand! Självklart kan du även använda en betrodd lokal mäklare, om ni har ett gemensamt språk att kommunicera på.

Att köpa bostad utomlands kan vara en riktigt bra investering. Bostäder i Sverige är högt värderade idag och många menar att det finns utrymme för tillväxt utan att det snarare är fara för prisfall på bostäder. I andra länder i Europa finns det gott marknader som passar dig som i första hand är ute efter ett investeringsobjekt.

Vardagen är viktigast

Många har en något romantiserad bild av vad det innebär att ha ett hus eller en lägenhet i solen, kanske alldeles när någon av Europas finaste stränder. För dem som flyttar permanent kommer vardagen förr eller senare ikapp och de faktor som då avgör hur bra livet blir är inte de samma som dem som avgör om en semester blir lyckad eller inte. Som EU medborgare har du rätt sjukvård och annan service men den håller inte alltid samma nivå som hemma i Sverige och då kan dyra privata alternativ vara den enda lösningen. Det är dock inte längre givet att Sverige alltid är bäst på gamla paradgrenar som vård och omsorg. Och statistiken visar att de flesta svenskar som köper bostad utomlands blir nöjda med sitt beslut!