Coronaviruset påverkar den svenska bostadsmarknaden

Ett prisfall är att vänta på den svenska bostadsmarknaden till följd av Coronaviruset. Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, säger till SvD att ekonomins utveckling kommer påverka hur pass stort prisfallet blir. Även räntorna väntas förbli låga.

Coronavirusets framfart har påverkat alltifrån vardagslivet till den svenska ekonomin. Högst troligt kommer viruset även ha en stor påverkan på bostadsmarknaden, där höjda bostadspriser får ses som obefintligt i dagsläget.

SvD har varit i kontakt med Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, som menar att den som ska sälja sin bostad får agera snabbt, medan den som vill köpa sig en bostad gör bäst i att avvakta. Det är på väg att bli köparens marknad med lägre priser.

Större prisfall ju längre Coronakrisen pågår

Än så länge är det svårt att svara på hur pass stort ett eventuellt prisfall kan bli. Det beror helt på hur ekonomin utvecklas den närmaste tiden. Ju snabbare Coronaviruset blåser över, desto mindre effekter kommer det ha på bostadsmarknaden. Får vi däremot inte kontroll på viruset innan hösten tror Annika Winsth att det blir tvärstopp på hela bostadsmarknaden.

Räntorna förblir troligtvis låga

Nordea förutspår att Riksbankens reporänta kommer förbli låg och ligga kvar på 0,00 procent till och med slutet på nästa år. Att höja räntan nu får inte ses som troligt utan hade bara skapat ramaskri, menar Annika Winsth.

Den som går i köptankar kan alltså både spara sig en hacka på ett mindre bolån till följd av ett prisfall och samtidigt få en låg ränta.

Det går dock aldrig att garantera att räntan förblir låg, så den med ansträngd ekonomi och små marginaler kan göra bäst i att binda lånet, eller åtminstone delar av det. Det gäller särskilt personer som bor i storstäderna och sitter på stora lån. Däremot bör hushållen med stora marginaler sitta lugnt i båten ett tag till.