Svensk ekonomi går ner - låna pengar

Boräntorna historiskt låga – lägsta nivån sedan 2005

Boräntorna är på rekordlåga nivåer och allt fler väljer att binda sina lån. Snitträntorna har inte varit så låga sedan 2005, det skriver SvD. I många fall är numera bundna bolån billigare än rörliga lån.

De senaste åren har vi kunna ta del av rapporter om hushållens växande skulder. Färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att skulderna fortsätter att öka. I slutet av december månad var tillväxttakten för konsumtionslån, där snabblån stått för en stor del av ökningen, hela 3,7 procent. Ännu högre var tillväxttakten för bolån med 5,7 procent.

Samtidigt som skulderna fortsätter att ökar går räntorna i motsatt riktning. Och så länge räntorna förblir låga kommer hushållen ha råd med en hög skuldsättning.

Räntorna på bolån har länge varit låga men sällan har väl bundna lån haft lägre ränta än rörliga lån, vilket är fallet hos många storbanker idag.

I januari månad var snitträntan för bolån med rörlig ränta 1,48 procent, medan den för alla bolån var 1,37 procent vilket är ett tecken att räntorna för bundna lån är lägre.

Faktum är att räntorna på bolån inte varit så här låga sedan 2005.

Viktigt att förhandla för att få bättre ränta

Boräntorna må vara låga, men du som bostadsköpare får inte låg ränta per automatik. Det gäller att du jämför bolånen och förhandlar med bankerna för att få så låg boränta som möjligt.

Bankerna måste idag presentera en listränta och en snittränta för sina bolån. Listräntan används i huvudsak i marknadsföringssyfte och är därför högre än snitträntan som är den genomsnittliga boräntan bankernas kunder fått för olika bindningstider efter förhandling. För att du ska få så låg boränta som möjligt är det därför viktigt att förhandla mot just snitträntan.

Fler uppstickare på bolånemarknaden

Det är inte bara de mer traditionella bankerna som är aktiva på dagens bostadsmarknad. Allt fler uppstickare försöker slå sig in på marknaden, och det med lyckat resultat. De nya aktörerna, så kallade bostadskreditinstitut, hade en årlig tillväxttakt på strax under 42 procent förra år.

Bostadsmarknaden domineras dock fortsatt av mer välkända banker. Bostadskreditinstituten står bara för en procent av all utlåning.