Flera eurosedlar av olika valör

Black Friday närmar sig – så undviker du att bli lurad

Black Friday 2022 närmar sig med stormsteg. Den stora readagen infaller den 25 november men redan den 21 november drar årets stora reavecka igång – Black Week. Under Black Week ges du möjlighet att fynda varor till kanonpriser – men det gäller samtidigt att vara på sin vakt och inte låta sig luras av röda prislappar och stora reaskyltar.

Här ger vi dig 4 tips på hur du undviker att bli lurad under Black Week.

1. Köp bara det du verkligen behöver

För många svenskar är Black Friday en möjlighet att göra fynd eller köpa julklappar till ett lägre pris. Under året har den generella prisökningen varit stor vilket gör det extra lockande att fynda varor till rabatterade priser.

Undvik dock att stirra dig blind på röda prislappar och nedsänkta priser. Köp bara sådant du verkligen.

Tips! Behöver du låna pengar för att finansiera kostnaden gör du det lättast på Låneguiden. Hitta det billigaste lånet på marknaden och betala inte mer än nödvändigt. Tänk på att aldrig låna mer pengar än du kan betala tillbaka.

2. Bevaka marknaden och genomskåda rabatten

Det är inte helt ovanligt att företag småhöjer priserna på sina varor för att sedan sänka dem igen under Black Friday. På så vis framstår rabatten som större än den faktiskt är.

Vill du vara säker på att du gör ett bra klipp bör du börja bevaka marknaden i god tid.

3. Undvik falska reapriser

Readagarna blir fler och fler och det är inte ovanligt med kampanjer och reor som sträcker sig i fler veckor. Att en vara är nedsatt behöver dock inte innebära att det rör sig om en rea. I vissa fall kan butikerna få priset på en vara att verka mer förmånligt genom att jämföra priset med produkttillverkarens rekommenderade pris.

Den butik som jämför sina priser med tillverkarens rekommenderade pris får dock inte kalla det för rea eller extrapris. Det kan handla om lågprisbutiker, men det rör sig inte om någon rea.

Undvik falska reapriser

4. Använd prisjämförelse

Är du intresserad av en vara som säljs hos flera återförsäljare gör du bäst i att använda en prisjämförelsesajt. Det gör det möjligt att hitta det lägsta priset samtidigt som du kan se hur mycket produkten har kostat tidigare hos respektive återförsäljare.