staplade pengar manar till låna smart när räntan är låg

Anders Borg kritisk till den planerade räntehöjningen

Riksbanken väntas höja reporäntan med 0,25 procentenheter till nästa år. En som är mycket kritisk till en potentiell höjning är Sveriges tidigare finansminister Anders Borg. I en intervju med Expressen säger Anders Borg att en räntehöjning skulle slå hårt mot unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden.

På torsdag presenterar Riksbankens sin penningpolitiska rapport. Mycket tyder på att Riksbanken då kommer med beskedet att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter. Från minus 0,25 procent till 0 procent.

Riksbankschef Stefan Ingves anser att det finns utrymme för en höjning. En som däremot inte skulle vara nöjd om räntan höjs är före detta finansminister Anders Borg.

Höjning av reporäntan gör det svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden

Anders Borg är mycket kritisk till en höjning av reporäntan som han menar skulle slå hårt mot svensk ekonomi. Framför allt tror Borg att en höjning av reporäntan skulle drabba unga som får svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

En höjning av reporäntan skulle leda till högre bankräntor vilket gör det svårare för unga att beviljas bolån. Dessutom skulle en räntehöjning leda till minskat bostadsbyggande vilket gör det ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.

Hushållen behöver inte vara jätteoroliga

Även om vi går mot sämre tider finns det ingen anledning för svenska bolånekunder att vara jätteoroliga. Exministern menar att vi inte står inför någon krasch.

Även vid en räntehöjning är det mest troligt att vi fortsatt kommer ha relativt låga räntor en längre tid framöver.

Andra centralbanker sänker sina räntor

Samtidigt som Sverige går mot en räntehöjning väljer andra centralbanker i världen att sänka sina räntor. Av den anledningen tycker Anders Borg det är obegripligt att Riksbanken överväger att höja räntan.

– Vi ser väldigt tydligt att inflationen i världen är låg och kommer att bli lägre. Svensk ekonomi kommer att bromsa upp så vi behöver lägre räntor, inte högre, säger Anders Borg i en intervju med Expressen.

Om den förre finansministern ska ge Riksbanken ett råd så är det att låta reporäntan ligga kvar på samma nivå som nu, och möjligtvis sänka framöver.

En potentiell räntesänkning tror Anders Borg skulle vara bra för svensk ekonomi. Det skulle leda till lägre bolåneräntor vilket hjälper till att hålla uppe tempot i ekonomin.