FI varnar för bluffar - Expressens låneguid

Finansinspektionen varnar för investeringsbedrägerier

Finansinspektionen har noterat en kraftig ökning av investeringsbedrägerier under 2019 och har i dagarna publicerat ett nytt poddavsnitt om bedrägerierna. Tidigare har det ofta rört sig om stora belopp men nu handlar det många gånger om mindre belopp som många fler kan tänka sig att investera. Bedragarna rör sig ofta på sociala medier och summorna ligger initialt på några tusen för att sen öka över tid i den fortsatta kontakten.

Bedragaren befinner sig ofta utomlands, investeringen de vill att du ska göra är i ett annat land, pengarna ska skickas till ett tredje land, eventuell vinstskatt de vill att du ska betala ska gå till ett fjärde medan offret bor i ett femte land. Förfarandet är detsamma över hela världen och gör att det är svårt för polisen att utreda bedrägeriet och därmed lättare för bedragarna att komma undan.

Om du får ett investeringserbjudande

Om du får ett erbjudande att investera som nästan låter för bra för att vara sant så är det förmodligen inte sant. Kontrollera erbjudandet noga innan du investerar några pengar. Finansinspektionen har en varningslista på bolag som inte har tillstånd för sin verksamhet samt ett företagsregister där du kan kontrollera att företaget verkligen har de tillstånd som krävs för att få erbjuda investeringar.

Numera förekommer ofta bedrägerierna på sociala medier, exempelvis Facebook eller per telefon och det handlar oftast om summor som är möjliga att investera för de flesta. Man lockar med en fantastisk avkastning och är man inte insatt i hur mycket avkastning som är normalt för företag så är det lätt att bli lurad.

När man väl satt in pengarna så lotsas man över till en väldesignad webbplats som ser väldigt trovärdig ut där man kan se sin investering växa, men vill man sen ta ut pengarna blir det problem.

Skickliga bedragare

Utmärkande för investeringsbedrägerier är att bedragarna arbetar metodiskt och långsiktigt med avsikt att kunna lura en investerare på pengar vid upprepade tillfällen. Vanligen kan ett investeringsbedrägeri delas in i tre faser:

  • Försäljningsfasen – ett erbjudande om en “lovande” investering
  • Återköpsfasen – ett bedrägeri med påhittade avgifter och vinstskatt
  • Räddningsfasen – ett falskt löfte om hjälp när offret förstått bedrägeriet

 

Försäljningsfasen inleds ofta med en telefonsamtal, ibland oväntat men också förväntat som följd av att du lämnat dina uppgifter på nätet. Personen som ringer påstår sig vara investeringsmäklare och låter väldigt professionell med full koll på branschen. Personen är skicklig, trevlig och övertalande, tanken är att skapa förtroende och samtalen spelas ofta in så de kan återknyta till det som sagts.

Är du intresserad blir du behandlad som en högt värderad kund och slussas vidare till mer erfarna rådgivare på högre nivå. Under den här fasen, som kan pågå i flera år, får du hela tiden fler investeringsförslag som ofta börjar med ett lägre belopp som sedan ökar. Det kan även vara erbjudanden om att byta dina inköpta aktier mot andra med ännu högre avkastning. Ofta måste du då besluta dig snabbt om erbjudandet ska gälla.

Återköpsfasen går vanligen ut på att du blir uppringd av en annan “mäklare” som erbjuder dig att byta eller sälja dina aktier till ett mycket förmånligt pris. Vanligt är att man då luras att betala vinstskatt i förskott och andra olika påhittade avgifter som ska återbetalas när försäljningen skett. Om du betalar tillkommer hela tiden nya avgifter, för att kunna kontrollera riktigheten själv kan du hänvisas till trovärdiga “myndighetssidor” som bedragarna själva står bakom.

Räddningsfasen går ut på att en “advokatfirma” eller liknande ringer upp dig och säger sig företräda en grupp investerare som råkat ut för samma bedrägeri. De erbjuder sig att hjälpa även dig, givetvis mot en avgift och/eller en procentsats av återvunnet belopp – i förskott. Även dessa firmor hänvisar till egna trovärdiga webbplatser och ibland till domstolsbeslut som verkar helt riktiga.

Svårt att få någon ersättning om man blivit lurad

Det är väldigt svårt att få någon ersättning från något försäkringsbolag om man blivit lurad. Man kan bara hoppas på att polisen tillsammans med banken kan försöka stoppa någon av de betalningar som gjorts. Det stöd man kan få är från brottsofferjouren, vid själva rättsprocessen om det gått till åtal, åklagaren kan också yrka på skadestånd om man angett sådana.

Skydda ditt BankID

En annan variant av bedrägerier är när bedragarna ringer upp och påstår sig vara från din bank och uppmanar dig att logga in med din bankdosa eller ditt BankID. De flesta vet vid det här laget att banker inte agerar på det sättet men en bedragare ser ofta till att stressa dig så du blir osäker och ändå gör det. Bedragaren påstår kanske att de sett något som ser konstigt ut på dina konton och de vill att du ska kontrollera det från användarsidan och se så att dina pengar finns kvar. Ofta säger de att det är bråttom för att stoppa en större utbetalning.

BankID är din elektroniska legitimation och kan användas till mycket mer än att legitimera sig på olika myndigheter. Med ditt BankID kan du handla och betala, investera, göra affärer, byta adress med mera så om du lämnar ut det kan en bedragare göra samma sak – i ditt namn. Låt dig aldrig stressas, det är aldrig så bråttom att du behöver lämna ut det över telefon.

BankID är mycket säkert så länge det inte hamnar i fel händer. Det finns inget känt fall där någon knäckt säkerhets-algoritmerna som används av BankID. Enda chansen att komma över det är om du själv lämnar ut inloggningen, så håll hårt i ditt BankID.

Tips till dig som tänkt investera

  • Investera bara i kända företag eller företag du själv känner till.
  • Vad det än är du vill investera i – se till att du förstår vad det handlar om.
  • Använd Finansinspektionens varningslista innan du investerar.
  • Kolla Finansinspektionens företagsregister med godkända företag.

 

De flesta investeringar är långsiktiga och det som folk blir lurade av är chansen till snabba klipp. Investeringar fungerar sällan så. En säkrare metod för att låta pengarna växa är betrodda och väl beprövade investeringsformer. Det går att spara sig till en bättre ekonomi utan att riskera att förlora allt till bedragare.

Använd i första hand pengar som du själv har på kontot. Om du vill låna pengar för att köpa aktier så var väl påläst om dina köp.