Europas ledare räds Libra – Facebooks egen kryptovaluta
Libra är en valuta som Facebook arbetat med i några år och som enligt uppgift kommer att lanseras 2020. Att namnet på valutan kommer att vara Libra annonserades i juni 2019. Facebook formulerar sin vision med Libra på följande sätt: “A simple global currency and infrastructure that empowers billions of people”. Alltså en valuta som ska kunna användas av vem som helst som har tillgång till Facebook.
De flesta så kallade kryptovalutor är marginella fenomen som egentligen bara en liten grupp blockchain entusiaster bryr sig om. Facebook är dock inte ensamma om att satsa på Libra utan tanken är att valutan ska vara en integrerad del i många plattformar och betallösningar utöver Facebook, till exempel Instagram, WhatsApp, Messenger, Paypal, Stripe, Visa och Mastercard. Det här är alltså något helt annat än de kryptovalutor vi hittills sett och det är därför som många som sysslar med ekonomi har dragit öronen åt sig den här gången.
Libra väcker blandade känslor
Den 5 juni 2019 kommenterade Riksbankens chef Stefan Ingves Libra i Dagens Nyheter och han är inte så orolig som vissa andra av sin kollegor. “Alla tidigare initiativ att skapa privata valutor har misslyckats”. Stefan Ingves menar också att det kan vara bra att det händer saker på valutamarknaden, så att de etablerade aktörerna får ett incitament att förbättra sig. “Mitt jobb är att se till så att svenska kronor är bättre än Libra-pengar”.
Senare har dock andra makthavare inom ekonomi gett uttryck för starkare oro än Stefan Ingves. Libra kan komma att påverka ECB:s möjligheter att bedriva penningpolitik och bli ett hot mot euron. Den farhågan har ECB-ledamoten Yves Mersch nyligen gett uttryck för i ett tal som fått stor uppmärksamhet även i svenska medier. Det många är rädda för är att det ska bli mer attraktiv att använda Libra än Euro i Europa. “Jag hoppas verkligen att Europas medborgare inte lockas av att strunta i säkerheten bakom hälsosamma etablerade betallösningar till förmån för dessa bedrägliga lockrop från Facebook”, sade Yves Mersch. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har varit ännu skarpare i sin formulering: “Jag vill vara klar och tydlig med detta, under de rådande förhållandena kan vi inte godkänna Libra på europeisk mark”, enligt AFP.
Det är privata bolag som står bakom Libra och deras mål är att öka omsättningen och lönsamheten för aktieägarnas räkning. Konventionella valutor kontrolleras istället av myndigheter i folkets intresse. Det kan vara problematiskt att låta en alternativ valuta bli så stark som många tror att Libran kommer att kunna bli. Ett problem med Libra är att det kan komma att bli svårt att beskatta affärer som görs med Libra.
Har Facebook tillräckligt hög trovärdighet?
Facebook är ett företag som nyligen drabbades av en allvarlig förtroendekris. Detta i och med att det blev känt att företaget Cambridge Analytica betalat för att få använda data från Facebook till att påverka politiska val på ett otillbörligt sätt. Valutor handlar mycket om förtroende och många är osäkra på hur Facebook kommer att hantera detaljerad information om ekonomiska transaktioner.
Kommer Libra att innebära slutet för Bitcoin?
Libra kommer att vara ”semi centraliserad” och bunden till dollarn. Det innebär att valutan inte kommer att bli lika volatil och utsatt för spekulation som Bitcoin, men också att Bitcoin och Libra inte riktigt fyller samma funktion. Bitcoin kan vara svårt att använda i vardagen men kommer att vara fortsatt spännande för investerare, poängen med Libra är att det ska bli ett lättillgängligt betalningsmedel, var i världen du än befinner dig.
Att använda Bitcoin är något av en ideologisk handling för många. Att valutan inte står under kontroll från ett företag eller en myndighet anses vara väldigt viktigt. En av poängerna med Bitcoin är också möjligheten att genomföra transaktioner anonymt. Med Libra kommer alla transaktioner att loggas, bland annat för att det ska bli svårare att använda Libra vid penningtvätt och skumma affärer. Det kommer inte Bitcoin entusiasterna att acceptera.
Behövs det verkligen en ny valuta?
Ju enklare och snabbare det går att genomför ekonomiska transaktioner ju bättre är det såklart, så länge hanteringen är säker. Man kan dock fråga sig ifall det verkligen finns behov av ännu ett snabbt betalningsmedel, eller om vi redan nu nått en punkt där det inte kan bli så mycket enklare att betala. Med Trustly och BankID eller Swish kan man ju, i alla fall som svensk, genomföra transaktioner som registreras direkt.
Kommer man att kunna låna Libra?
Är Libra bara för den som vill köpa saker på nätet eller kommer det att bli möjligt att låna pengar i libra och sköta hela sin ekonomi på en plattform knuten till Facebook? Exakt hur stort libra kommer att bli återstår naturligtvis att se. Det är svårt att administrera lån i kryptovalutor eftersom de i regel bygger på anonymitet men det finns faktiskt flera plattformar som erbjuder peer-2-peer lån i bitcoin. Att låna i Libra tror vi kommer att bli ännu enklare och det är nog bara en tidsfråga innan den möjligheten lanseras. Förutsatt att Libra blir den framgång som Facebooks grundare Mark Zuckerberg hoppas på.
Internationella överenskommelser
Nu talar många om att det behövs internationella överenskommelser kring regleringen av valutor som inte backas upp av en stat. Inom G7 arbetar man redan intensivt med detta och en rapport väntas bli klar i oktober. Det här är ett område där EU behöver ha en gemensam hållning. EU-kommissionens vice ordförande för EMU, Valdis Dombrovskis menar att det behövs en ny lagstiftning för kryptovalutor inom EU-området. Riskerna för den finansiella stabiliteten måste utredas, sade han.