Låg inflation får kronan att fortsätta falla
2019-09-10 rapporterar Affärsvärlden och flera andra medier om ett rejält tapp för kronan. Kronkursen föll med 9 öre till 10.76 mot euron och den tappade 10 öre till 9.75 mot dollarn. Kronkursen var redan innan detta tapp anmärkningsvärt låg och detta har blivit något av en följetong bland annat här på Expressen Låneguiden. Det är inte bara det att kronkursen avgör vad vi svenskar får för pengarna utomlands och när vi köper importerade varor utan kronans värde hänger ihop med, och påverkar många andra ekonomiska skeenden. Bland annat inflationen!
Under vad som i rapporteringen under dagen beskrivits som “en dålig dag för Riksbanken” och en “dubbel käftsmäll för Riksbanken”, har det även inkommit rapporter om lägre inflationsförväntningar än beräknat. Att ha ett stabilt inflationsmål på 2 % är något som Riksbanken ser som ett av sina viktigaste mål och när vi nu, sedan ett par månader tillbaka, ligger klart under 2 % kan Riksbanken komma att behöva vidta åtgärder.
Låg inflation leder till låga räntor
Bedömare på Handelsbanken menar att Riksbanken kommer att få svårt att genomföra räntehöjningar i närtid och räknar i dagsläget med att räntorna kommer att ligga kvar på dagens nivåer eller till och sänkas under 2019–2021. De gör i och med det en annan bedömning ä Riksbankens analytiker som flaggat för räntehöjningar under 2020. Handelsbankens bedömare menar att den låga inflationen i Sverige är en del av en internationell trend och att det enda Riksbanken kan göra för att hålla upp inflationen är att fortsätta pressa räntorna, och därmed kronkursen, nedåt.
Det här är i grunden positiva nyheter för dig som behöver låna pengar men mindre bra om du saknar lån och istället har pengar på banken. Signalen Riksbanken sänt ut under många år är att det är bättre att låna pengar eller investera än att spara under säkra former. Som vi konstaterat tidigare går vi mot tider där sparkonton med minusränta kan bli en realitet och redan idag är inflationen högre än räntan på ett vanligt sparkonto – trots att Riksbanken alltså strävar mot ännu högre inflation.
Nyheten om att inflationen är för låg utifrån Riksbankens målsättning och prognoser innebär att det är mycket lite som tyder på räntehöjningar i närtid. Det är med andra ord inte läge att binda sina bolån och att ta ett privatlån med återbetalningstid på ett eller två år är fortfarande billigt.
För- och nackdelar med låg styrränta
För en stor del av Sveriges hushåll är det positivt med låga räntor eftersom det helt enkelt innebär lägre kostnader. Internationellt sett har vi höga bolån i Sverige och en alltför kraftig räntehöjning kan komma att få allvarliga konsekvenser för många.
Utifrån Riksbankens perspektiv finns det flera fördelar med ha en låg styrränta. Det stimulerar ekonomin eftersom det är billigt att låna till investeringar och bankerna riskerar inte att ta skada på grund av att hushåll och företag får svårt att betala tillbaka sin lån.
Problemet med låg ränta är framförallt att kronan tappar i värde, det är bra för exportföretagen, men nu känner många att botten är nådd. Riksbanken vill att priset på exportvaror ska stiga eftersom det ökar inflationen men det är konsumenterna som får betala priset för detta. Att det även blivit svårt att få pengarna att räcka under semestern har vi behandlat tidigare här på Expressen Låneguiden.
Svenska företag som sysslar med import eller är beroende av material eller expertis som de behöver upphandla utomlands förlorar också på den svaga kronkursen.
Riksbankens vägval är kontroversiellt
Riksbankens räntesättning är en del av en internationell trend men avviker nu från den Europeiska Centralbanken genom att helt enkelt vara ännu lägre. SEB:s chefsekonom Robert Bergkvist, Volvos VD Martin Lundstedt, Investors ordförande Jacob Wallenberg och vår f.d. utrikesminister Carl Bildt är bara några exempel på vilka som framfört kritik mot att Riksbanken kämpar så hårt för att hålla inflationen nere. Deras beslut innebär nämligen att svenskar blivit avsevärt fattigare i relation till alla med till exempel euro som valuta.
Att inflationen ska vara 2 % är ganska godtyckligt och egentligen inte ett mål i sig. Deflation är farligt eftersom det leder till lägre konsumtion och försämrad tillväxt. Många menar dock att en sänkning av inflationsmålet till 1 % skulle ge utrymme för en försiktig räntehöjning och därmed en starkare kronkurs. Det är dock inte många som tror att Riksbanken kommer att låta sig påverkas för att kronan idag tappade omkring tio öre mot dollarn och euron. Att Riksbanken bestämmer sig för en linje och sedan håller sig till den för att främja ekonomisk stabilitet är en av deras viktigaste uppgifter!