Svenskar arbetar mer men får sämre betalt
Norrmännen tjänar mer än svenskarna men jobbar mindre. En ny undersökning från oss på Expressen Låneguiden visar att den genomsnittliga timlönen är drygt 114 kronor högre i Norge än vad den är i Sverige. Inom vissa yrkesgrupper är snittlönen närmare 37 procent högre hos våra grannar i väst.
Svenskar har bland de längsta arbetsveckorna i hela Västeuropa och näst längst i Norden, efter Island. I Sverige är den genomsnittliga arbetsveckan 35,7 timmar, medan den i Danmark och Norge är 34,3 respektive 33,9 timmar, det visar siffror från Eurostat. Trots detta är lönerna klart högre i både Danmark och Norge. I Norge är medellönen 35,70 procent högre än i Sverige samtidigt som arbetsveckan är 5,3 procent kortare.
Undersökningen visar att den genomsnittliga timlönen är 266,1 kronor i Sverige jämfört med 380,2 kronor i Norge, den tar däremot inte hänsyn till den högre prisnivån som råder i Norge.
I genomsnitt tjänar en norrman 54 143 kronor (56 360 nok) i månaden medan snittlönen i Sverige är 39 900 kronor. De stora löneskillnaderna varierar mellan olika yrkesgrupper där lönen i vissa fall är 37 procent högre i Norge medan den inom andra yrkesgrupper inte skiljer sig mer än några få procent.
Så stora är löneskillnaderna inom olika yrkesgrupper
Jobba i Norge och höj din inkomst
För den som vill börja arbeta i Norge finns det goda möjligheter att tjäna mer pengar än vad som är möjligt i Sverige. I dagsläget är det uppskattningsvis 15 000 – 20 000 svenskar som jobbpendlar även om det är svårt att slå fast en specifik siffra.
Den som planerar att slå rot i vårt västliga grannland får dock räkna med att en stor del av det lönelyft det innebär att arbeta på andra sidan gränsen äts upp av den högre prisnivån. Det kostar både mer att leva och bo i Norge – även om vi det senaste året sett hur svenskar begett sig till andra sidan gränsen för att handla billigare matvaror i Norge.
Tips! Detta är andra året i rad Expressen Låneguiden jämför löneskillnaderna mellan de nordiska grannländerna. Här kan du ta del av förra årets undersökning och se hur lönenivåerna har förändrats det senaste året.